Una dintre cele mai frumoase zone ale României este și zona aflată la granițele dintre județele Neamț și Harghita.

Frumusețea sălbatică a locurilor de aici impresionează de la prima vedere, și nu puțini sunt cei care, după ce au poposit aici, au revenit încărcați de aceeași emoție pe care au simțit-o și prima oară.

Cheile Bicazului, aceste frumuseți naturale ale zonei, atrag și astăzi mulți turiști dornici să le descopere misterul care le înconjoară.

Locuri unice în lume…

Cei care locuiesc prin zonă, sau simpli turiști, susțin că la Cheile Bicazului trebuie să vii, măcar o dată în viață. Ceea ce te ia prin surprindere este senzația stranie care te înconjoară când ai ajuns în aceste locuri.

Te simț copleșit, insignifant față de măreția locurilor și, deși știi cu siguranță că nu ai mai ajuns niciodată pe aici, totul ți se pare extrem de familiar, ca și cum ai cunoaște fiecare piatră, izvor sau sunet.

Serpentinele amețitoare, pereții care ascund privirii peșteri și avene minunate, precum Peștera Cascada, Peștera Neagră, Avenul cu trei intrări și Licas sunt doar câteva dintre atracțiile zonei.

De asemenea, cursurile de apă afluente Bicazului formează alte chei mai mici, pe care turiștii sunt invitați să le descopere.

Tu știai despre legenda Esterei

Ca mai toate locurile din țara noastră, legendele sunt cele care oferă cele mai bune explicații pentru felul în care s-au format frumusețile zonei.

Nici Cheile Bicazului nu fac excepție, cu atracția lor cea mai cunoscută, Lacul Roșu. Este o poveste tristă și frumoasă în același timp, care vorbește despre frumoasa Estera și a ei dragoste neîmplinită.

Se pare că în urmă cu mulți ani aici trăia o fată nemaipomenit de frumoasă, pe nume Estera. Într-una din zile, ea s-a dus la târg, unde a întâlnit un flăcău frumos și puternic, s-au îndrăgostit unul de altul, și au hotărât să se căsătorească.

Din păcate, au trebuit să-și amâne planurile deoarece flăcăul a plecat în armată, iar Estera a rămas să-l aștepte. Într-una din zile, pe acolo a trecut un tâlhar, care a fost atât de fermecat de frumusețea fetei încât a răpit-o și a dus-o spre Suhardul Mic, acolo unde își avea sălașul.

Estera nu s-a lăsat înduplecată de bogățiile pe care tâlharul i le punea la picioare, numai ca să-l îndrăgească, iar acesta a început să-și piardă răbdarea. Sătul de refuzurile ei repetate, a vrut să o silească să-l accepte, dar fata nu a vrut să-și trădeze iubirea și a chemat în ajutor munții de aici.

Natura i-a fost alături frumoasei Estera, s-a dezlănțuit furioasă, iar stâncile s-au prăvălit, îngropând fata și tâlharul. Apele muntelui s-au adunat, au devenit roșii de la sânge, și astfel s-a format Lacul Roșu.

Evident, în realitate lucrurile nu au stat deloc așa, iar specialiștii susțin că lacul a apărut ca urmare a unui cutremur care a avut loc în anul 1838 și care a dus la o alunecare de teren a unuia dintre versanții Muntelui Ghilcoș. Stâncile care s-au prăvălit atunci, pentru că erau bogate în argilă, sunt cele responsabile de culoarea roșie a lacului.

Dar, parcă tot mai frumoasă este legenda…

Descoperă dacii de la Piatra Altarului

După ce te-ai ospătat așa cum se cuvine din bucatele delicioase din zonă, ai lăsat în spate Lacul Roșu și frumusețea lui aparte, cobori spre Cheile Bicazului, copleșit de imaginile care ți se înfățișează înaintea ochilor.

Tovarăș bun de călătorie îți este pârâul Bicaz, care îți susură vesel la ureche un cântec știut doar de el. Mai ai de străbătut puțin peste 150 de metri și, deodată, în fața ochilor îți apar, în toată splendoarea, Cheile.

Chiar dacă nu știi nimic despre locurile de aici, privirea îți este atrasa de masivul de aproape 1.200 de metri, Piatra Altarului. O cruce solitară străjuiește ca un paznic tăcut.

De fapt, aproape că este o impietate să vorbești cu voce tare aici, unde până și gândurile parcă de desfășoară altfel.

Despre Piatra Altarului se spun multe lucruri, inclusiv că este locul unde dacii liberi își țineau aici ceremoniile de cult.

„Gâtul Iadului”

Drumul continuă înghesuit, printre stânci, iar razele soarelui nu reușesc să străpungă zona.

Te simți copleșit, iar această senzație îți este amplificatată și de denumirile pe care localnicii le-au dat acestor locuri: Poarta Iadului, Pridvorul Iadului, şi Gâtul Iadului.

Aproape că ai senzația că ai poposit acolo, pentru că dacă nu ai vedea șirul de mașini și alte dovezi ”lumești”, locurile te înfioară.

„Marea dintre munţi”

Lacul Izvorul Muntelui, sau Bicaz, trebuie obligatoriu să fie vizitat pe perioada verii. Ajuns aici, după ce ai străbătut cam 35 de kilometri pornind din Piatra Neamț, înțelegi de ce i se spune ”Marea dintre munți”.

Te poți plimba cu vaporașul, dacă vrei te poți caza la hotelul plutitor, dar dacă vrei ceva special, atunci vino la jumătatea lunii august, când se serbează aici Ziua Marinei.

Te vei întâlni cu Zeul Neptun și tridentul său legendar, vei urmări defilarea ambarcațiunilor, vei râde la jocurile marinărești, sau poate vei participa și la întrecerile cu hidrobiciclete.

România se poate mândri și acum cu multe frumuseți naturale, iar Cheile Bicazului și împrejurimile se află printre ele. Vino aici și reîncarcă-ți sufletul de frumos, de puritate și de bucuria unor clipe unice!