Având în vedere că un web developer poate câștiga cu ușurință câteva mii de dolari pe lună lucrând de acasă, din ce în ce mai mulți tineri – și nu numai – caută să învețe un limbaj de programare, cu speranța că acest skill îi va pune pe drumul către succes.

Adevărul este că aproape toți web developer-ii de succes din ziua de astăzi au pornit învățând online, de la zero, cum să creeze un website. Cu toate acestea, cel mai dificil pas este punctul de plecare… lunând în considerare trendurile mereu în schimbare din lumea programării, este greu să decizi cu ce vei începe – been there… done that.

De ce să înveți programare online

Motivele pentru care vrei să începi o carieră în IT sunt multe și diverse. În primul rând, după cum spuneam la început, salariile programatorilor sunt în general peste medie. De asemenea, spre deosebire de alte domenii, vei vedea că de multe ori companiile de IT nu sunt interesate de diplome, ci mai degrabă de portofoliu. Acest lucru înseamnă că dacă înveți programare online în timpul liceului – să spunem, la 18 ani te-ai putea deja angaja cu un salariu care în general începe de la 3000 de lei, fără ca măcar să fi terminat facultatea.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că studiile universitare nu sunt importante… vei avea nevoie și de acestea la un moment dat. Însă cum programarea este un domeniu în continuă dezvoltare, resursele de învățare sunt disponibile tuturor și nu se limitează la facultăți.

5 Cursuri GRATUITE pentru a învăța programare online

Poate cel mai important aspect al self learning-ului îl reprezintă programa. Curriculum-ul te va ajuta în primul rând să începi de la un punct, iar dacă tu ești nehotărât, sau chiar confuz cu privire la acest fapt, am vești foarte bune, există câteva programe online care te vor ajuta să  înveți programare.

  1. The Odin Project – Link AICI

Am ales să pun acest program pe primul loc, pentru că eu am învățat prima dată web development cu ei… Programul este foarte bine structurat și te va învăța tot ce trebuie să știi pentru a deveni un full stack web developer, absolut GRATUIT!

Vei observa – totuși – că resursa de informație de pe The Odin Project nu se limitează la site-ul lor, ci oferă la fiecare pas legături către alte site-uri sau articole. Este extrem de important să parcurgi fiecare curs pentru a înțelege și a asimila informația.

Cel mai important lucru este faptul că, la final, vei avea un portofoliu de site-uri și aplicații pe care le vei putea arăta viitorilor angajatori.

  1. Khan Academy – Link AICI

Khan Academy se află pe locul 2 datorită varietății de programe pe care le oferă GRATUIT tuturor. Foarte interesat la această platformă este faptul că oferă suport audio / video, nu doar text.

Pe lângă programare în sine, te vei putea înscrie și la cursuri de aritmetică sau geometrie, care te vor ajuta extrem de mult în viitoarea ta carieră de IT-ist.

  1. Codeacademy – Link AICI

Codeacademy este o platformă de self learning care oferă o serie de cursuri și tutoriale unde vei putea învăța bazele web developmentului. După ce vei fi terminat partea Basic – care este gratuită, cursurile in depth de aici se plătesc.

Spre deosebire – însă – de școlile de IT din România, ale căror prețuri pornesc în acest moment de la aprox. 1500 de Euro, pachetul Pro oferit de Codeacademy costă doar 15,99 USD pe lună și îți va oferi acces nelimitat la toate cursurile.

  1. W3Schools – Link AICI

W3Schools este cu siguranță the place to go pentru orice începător care vrea să învețe programare. De altfel, vei observa că de foarte multe ori, atunci când cauți informații basic pe google cu privire la HTML sau CSS, rezultate vor duce către această platofmă.

Singurul lucru care te poate intimida ca începător – din punctul meu e vedere – este faptul că site-ul se bazează mai mult pe exemple de cod și nu oferă întotdeauna explicații. De asemenea, curriculum-ul nu pare a fi întocmai structurat pentru un începător.

  1. freeCodeCamp – Link AICI

freeCodeCamp este o platformă asemănătoare cu The Odin Project. Pe lângă platforma propriu-zisă, aceștia oferă o comunitate de suport cu forum și chat rooms.

Curriculum-ul însumează peste 1800 de ore și acoperă toate limbajele utilizate de un full stack web developer. Dacă vei dedica 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, ar trebui să poți deveni programator în aproximativ 4 luni de la înrolare

Pregătește-te să nu fii niciodată pregătit

Dacă vrei să lucrezi ca și programator, va trebui să te pregătești să înveți tot timpul ceva nou. Limbajele sunt într-o continuă dezvoltare, iar tu nu vei fi niciodată complet pregătit pentru diferitele proiecte la care vei lucra.

Cel mai important skill al unui web developer este abilitatea de a se adapta în funcție de trend-uri și cerințe. Nu te „culca pe o ureche” și acceptă feedback sau second oppinions dacă vrei să ai succes în acest domeniu.