Decizia de a te muta singur este una extrem de importantă și va avea cu siguranță efecte asupra formării tale ca persoană. Dar ce este mai bine să alegi în ziua de astăzi – chirie sau rată la bancă?

Spune-mi unde lucrezi ca să-ți spun unde vei sta…

Când vine vorba de imobiliare, locul de muncă ne influențează fără doar-și-poate deciziile.

În primul rând, trebuie să iei în calcul faptul că siguranța job-ului reprezintă garantul tău că îți vei putea susține traiul într-o locuință de unul singur pe termen lung.

În al doilea rând, trebuie să te gândești că biroul unde lucrezi reprezintă a doua ta casă, iar tu va trebui să faci zilnic naveta între cele două.

Asadar, deși în România nu auzim vorbindu-se foarte des despre acest subiect, va trebui să iei în calcul cheltuielile de transport.

Chit că vei alege să mergi cu transportul în comun, ori cu mașina, cheltuielile vor fi mai mici dacă locul unde stai se află mai aproape de locul de muncă.

Ești pregătit să rămâi în București pentru următorii 30 de ani?

Adevărul este că achiziționarea unui imobil prin contractarea unui credit bancar te poate constrânge din mai multe puncte de vedere. Una dintre aceste constrângeri o poate reprzenta stabilitatea.

Deși sunt persoane care pot spune că stabilitatea – unei locuințe – îți poate oferi un confort psihic trebuie să conștientizezi și faptul că deținerea unui imobil poate însemna pentru tine o „ancoră”.

Dacă trendurile continuă, iar noi – europenii – vom replica stilul de viață al americanilor, acest lucru va putea presupune oportunitatea relocării cu job-ul în alte localități sau chiar țări.

În aceste condiții, având în vedere că împrumuturile imobiliare se oferă în general pe 30 de ani, rămâne ca tu să decizi dacă alegi cariera sau confortul propriei case…

Achiziția imobiliară – o afacere „la sigur”

Pe de cealaltă parte, te poți gândi la achiziția unui imobil ca la o investiție pe termen lung. În timp ce chiria este la fel de scumpă precum rata la bancă, atunci când pui în balanță cele două, realizezi că la finalul creditului, locuința va rămâne a ta.

Mai mult decât atât, în eventualitatea în care vei fi nevoit să părăsești orașul la un moment dat, vei putea închiria apartamentul cumpărat, iar cu banii câștigați din chirie îți vei putea achita ratele.

Când vine vorba de „afacere”, pe de altă parte, nu pot spune că termenul este în totalitate corect. Vorbim cu siguranță despre o INVESTIȚIE sigură, însă pentru a se transforma în afacere, ar trebui să fie și profitabilă.

Astfel, dacă luăm în calcul faptul că la finalul contractului cu banca locuința te va costa – practic – dublu față de prețul pe care îl avea la momentul achiziției, nu putem spune că ai facut o afacere tocmai bună.

Dar cu siguranță vorbim despre un WIN-WIN situation”: banca a făcut profit, iar tu ai beneficiat de banii pe care nu i-ai fi putit strânge poate prea curând.

Creditul te face „sclavul” băncii?

Nicidecum. Acest mit conform căruia ratele la bancă reprezintă echivalentul sclaviei moderne nu are un fundament tocmai real.

Da, trebuie să respecți niște termeni… dar unde nu trebuie să te conformezi unor termeni și condiții în ziua de astăzi!?

Dacă ar fi să acceptăm respectarea termenilor ca fiind drumul spre „sclavie”, înseană că nu ar mai trebui să semnăm contracte niciodată, pentru că ne impun niște responsabilități.

Realitatea este că în situația contractării unui credit, între tine și bancă intervine o relație de interdependență, iar amândoi vă asumați niște responsabilități.

Închiriez sau cumpăr când mă mut de la părinți?

Decizia aceasta depinde foarte mult de planurile pe care tu le ai pe termen lung… Bineînțeles, pentru început, eu ți-aș recomanda chiria.

Vei putea astfel să iei contact cu lumea așa cum este ea: cu plata facturilor, cu responsabilitățile, cumpărăturile și tot ce presupune menținerea în ordine a unei gospodării.

Mai mult decât atât, responsabilitățile legate de impozit, asigurări și reparații rămân ale proprietarului, deci nu va trebui să îți faci tu griji și pentru acestea… încă.

Chiria… Singur sau la comun?

Lucrul amestecat… miroase urât; dar cu siguranță este mai ieftin și poate fi chiar distractiv.

Desigur, alegerea de a sta singur poate fi una mult mai comodă, însă, chiar dacă un “partener de cameră” poate însemna anumite constrângeri, poate fi și foarte benefic în același timp.

Iată doar câteva motive pentru a alege să împarți apartamentul cu cineva:

  • Nu te vei simți niciodată singur – iar acest lucru s-ar putea dovedi a fi exact ceea ce vei avea nevoie după zilele obositoare la muncă
  • Cheluieli mai mici – pe lângă faptul că toate facturile se împart la 2, apartamentele mai mari sunt în general mai ieftin de închiriat
  • Ajutor în „gospodărie” – nu vei face doar tu cupărăturile și curățenia, veți pune amândoi „osul la treabă”

Iar lista poate continua și experiența ta se poate dovedi a fi una extrem de fun. Eu sper că am putut să te ajut într-o oarecare măsură și sunt sigur că, indiferent de decizia pe care o vei lua, aceasta va fi cea mai potrivită pentru tine!