În prezent, nu mai este de ajuns să vorbești doar limba natală. Fie că vrei să te muți într-o altă țară, ori îți dorești să călătorești, este bine să știi să vorbești încă o altă limbă.

După cum este știut, limba străină „universală” este engleza, pe care cei mici încep să o învețe încă de la o vârstă fragedă, aceasta fiind implementat în grădinițe și școli.

Totuși, cu cât o persoană înaintează în vârstă, cu atât îi va fi mai greu să învețe o altă limbă. Dar, nu este imposibil și nu ar trebui ca aceste persoane să fie descurajate de vârstă, dacă își doresc să învețe încă o limbă.

Astfel, fie că ești încă la școală, fie că pur și simplu vrei să știi să vorbești încă o limbă, există câteva sfaturi care te pot ajuta să înveți mai ușor.

 Învață pas cu pas

Cel mai simplu mod de a începe să studiezi o limbă nouă este să înveți cuvintele cele mai folosite. Astfel, poți să începi prin a învăța alfabetul, culorile, să numeri, să te prezinți, să spui din ce țară vii și așa mai departe. În acest mod îți vei forma o bază de la care să poți avansa pe zi ce trece, ajungând într-un final și la lucrurile mai dificile.

Încearcă să exersezi zilnic

Este foarte important ca atunci când începi să înveți o limbă străină să exersezi constant. Pentru a învăța mai ușor, îți poți face un program în care să studiezi câteva minute pe zi. Iar dacă nu ai suficient timp să înveți ceva nou în fiecare zi, măcar încearcă să repeți ce ai învățat anterior, pentru a fi sigur că nu uiți. Poți citit un text sau doar repeta cuvintele pe care le-ai studiat înainte.

Încearcă să vorbești cu cineva care știe limba

Este bine să încerci să exersezi limba prin conversații. Vorbește fie cu un prieten care stăpânește limba, ori cu un nativ al acesteia și vei vedea cum trebuie să pronunți corect cuvintele. Acesta este un mod folositor de a practica pentru că, prin conversații, poți învăța cum să vorbești prin enunțuri.

Urmărește filme în limba pe care vrei să o înveți

Vizionarea de filme și seriale în limba pe care dorești să o înveți te poate ajuta să deprinzi accentul specific, dar și să pronunți corect cuvintele. În acest mod, poți asculta tonul și intonația  personajelor care dialoghează.

Încearcă să citești în limba străină

Prin citirea de texte în acea limbă vei descoperi cum se scriu corect cuvintele, putând astfel să înveți mai ușor gramatica. Singur că la început este posibil să fie destul de dificil, dar cu cât vrei repeta mai mult, cu atât ți se va părea mai simplu.

De asemenea, când citești, încearcă să o faci cu voce tare, pentru a-ți repeta pronunția.

Te poți folosi și de aplicațiile de pe telefon

Acestea sunt folositoare dacă vrei să repeți zilnic. Îți poți programa ora la care să începi să studiezi, precum și intervalul de timp pe care vrei să-l acorzi învățării limbii. De asemenea, aceste aplicații te ajută să începi cu lucrurile simple, pentru ca apoi să avansezi în fiecare zi.

Printre aplicațiile care te pot ajuta să înveți o limbă nouă se numără: Duolingo, Anki, Memrise. Aceste aplicații se bazează pe asocierea cuvintelor cu imagini, pentru a fi mai ușor de reținut. De asemenea, acestea te pot pune să scrii sau să citești ceva în limba aleasă de către tine, pentru a învăța cum se scriu corect cuvintele, respectiv cum se pronunță.

 

Așadar, aceste sfaturi sunt benefice dacă îți dorești să înveți o limbă nouă, indiferent de vârstă. Important este să fii serios, să repeți în fiecare zi și să nu te dai bătut.