Nu este neapărat nevoie de talent ca să poți cânta la un instrument muzical… în primul rând ai nevoie de ambiție. În acest articol îți voi prezenta câteva idei de instrumente, pe care sigur vei dori să le încerci.

Poți încerca prima dată ca un hobby. Este relaxant să cânti cu prietenii la o petrecere, sau un mini concert pentru familie, sau pur și simplu să stai în confortul propriei camere.

Probabil ai observat și tu deja faptul că muzica are efect terapeutic. Te poate face fericit, te poate întrista, îți poate da energie. Când faci curat asculți muzică, când gătesti asculți muzică, când te plimbi asculți muzică, când ești trist asculți muzică, când ești în mașină și te întrepți spre birou… asculți muzică.

Terapeuții recomandă muzica în toate formele ei: poți cânta, scrie sau asculta o melodie. Aceasta ajută la îmbunatatirea ritmului cardiac, reduce anxietatea, stimulează creierul și procesul de învatare și oferă căi de comunicare care pot fi utile pentru cei care întampină dificultăți de exprimare.

Acum că ți-am dat câteva informtații, hai să îți spun și 4 instrumente muzicale pentru începători, care pot fi încercate și de adulți și de copii.

PIANUL

Cel mai răspândit instrument muzical și de asemenea cel mai versatil. Este nevoie de determinare și răbdare pentru a cânta bine.

Pentru începători, experții recomandă, un pian clasic înintea celui electric, fiind mai ușor de învățat pe sunete produse natural: ciocănelul loveşte corzile şi apoi este amplificat de către placa de sunet. Pentru un copil practica poate începe de la vârste fragede, 5-6 ani.

CHITARA

Popularitatea chitarei a crescut odată cu apariția genurilor muzicale pop și rock. La fel ca pianul este foarte versatilă, și poți cânta cu ea de la muzică blues până la rock.

Ideea este să începi cu ce gen de muzică îți place. Poți învăța acordurile și notele pe piesă preferată, iar apoi să încerci și alte genuri.

TOBELE

Cine nu și-ar dori să facă un solo de tobe?! Eu sigur vreau. Tobele clasice, toba mare, toba mică, tom-tom-urile, timpanele sunt ideale pentru un începător.

Se crede că tobele sunt printre primele tipuri de instrumente muzicale construite de oameni. Dar dacă sunteți ambițioși și nu va mulțumiți cu tobele clasice puteți încerca direct bateria ( set de tobe ). Aceasta permite un sunet mai liniștit și mai curat, însă este mult mai complexă și mai dificil de învățat.

VIOARA

Cel mai liniștitor instrument muzical. Comparativ cu alte instrumente cu coarde și arcuș (viola, violoncelul și contrabasul), vioara este cel mai mic instrument și generează cele mai înalte sunete muzicale.

Dacă pentru tobe, chitară sau pian poți exersa fără un profesor, cu tutoriale online sau de pe forum-uri de specialitate, la vioara se schimbă lucrurile. Ai nevoie de cineva care să te învețe cum să o așezi corect și cum să foloseșți arcușul pe coarde.

Cum ți se pare? Tentant, nu?

Înainte de a-ți alege un instrument sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere, iar eu te voi ajută cu mare drag.

De câți bani am nevoie pentru a învăța un instrument muzical?

Cred că întrebarea asta ne-o punem toți când vrem să facem sau să învățăm ceva nou.

În primul rând trebuie să știi cât VREI să investeșți. Trebuie să fii sigur ce vrei să faci: vrei să cânți doar pentru tine, pentru a te simți bine, pentru liniștea ta interioară sau vrei să excelezi, să îți faci un viitor din asta?

Este important să știi acest lucru. Să îți explic: poți investi în mod egal în ambele cazuri, dar te interesează finalul, nu? Dacă vrei să faci muzică strict pentru ține poți investi cât de puțin sau mult consideri tu. Îți poți cumpără instrumente noi sau deja folosite, poți învață cu un profesor sau de pe internet.

Găsești instrumente muzicale de orice mărime și la orice preț. Totul depinde doar de tine și de ceea ce vrei să faci.

 

Talentul din naștere este un must-have?

Așa cum am spus de la început, nu trebuie să ai un talent desăvârșit. Cu multă muncă și dăruire poți ajunge și face orice îți propui.

Exercițiul este important. Nu ai fost atent la ceva sau nu ai înțeles, întreabă sau da-i play din nou. Caută informația necesară, nu găseșți? Încearcă singur.

Nici tu și nici nimeni altcineva nu s-a născut învățat. Ceea ce știi deja trebuie fructificat, amplificat. Ceea ce nu știi se poate învață.

Nu te lăsa demoralizat. Orice este posibil!

În primul rând trebuie să gândeșți pozitiv. Îți iese? Petrfect. Nu îți iese? Perfect din nou. Vezi unde e greșeală și încerci până îți iese. Totul stă în ambiție. Vrei să faci ceva? POȚI!

Nu ți-a ieșit și vrei să renunți? Nu face asta. Dacă în acel moment ești prea demoralizat, oprește-te și fă altceva. Fă curat, plimbă-te, ieși în oraș sau dormi, iar când te simți pregătit și relaxat dă-i bice.


Pot găsi ușor un profesor?

Îți voi răspunde cu o întrebare: unde stai? Cu cât localitatea unde locuieti este mai mică cu atât este mai greu să găseșți un profesor. Poți alege cursuri la domiciliu, ceea ce este mai costisitor, sau te poți înscrie la o școală de muzică, de asemenea te poți înscrie la cursuri online.

Soluții există trebuie doar să îți dai interesul.

Câți bani poți câștiga din muzică?

Depinde cât de sus vrei să ajungi. Vrei să cânți muzică de masă, să fie ascultată de toată lumea sau vrei să te axezi pe un grup mai restrâns de oameni, dar să transmiți un mesaj? Pentru întrebarea asta treuie să cercetezi piață muzicală.

Te poți promova pe rețelele de socializare, poți posta clipuri pe youtube, poți cânta pro bono în cafenele sau la terase pentru a te face cunoscut. Dacă ești destul de sigur pe ține și pe ceea ce faci poți semna cu o casă de discuri.

Întrebarea este: cât de sus vrei să ținteșți?

Îți propun un mic exercițiu. Ia un carnețel, o foaie de hârtie sau telefonul și răspunde la următoarele întrebări:

 • Îmi doresc să realizez ceva sau vreau doar un hobby?
 • Sunt dispus să renunț la anumite lucruri, tabieturi (somn până la 12, rețelele de socializare, timpul meu liber) pentru a alocă timp exercițiului?
 • Pe o scară de la 1 la 10 cât ești de motivat să faci asta?
 • Ce te motivează să faci acest lucru?

Tips and tricks:

 • Notează-ți într-un carnețel tot parcursul ședințelor.
 • Alocă zilnic timp pentru exercițiu, 30-60 de minute.
 • Filmează-te pentru a vedea și a auzi greșelile.
 • Cere părerea altor persoane.
 • Setează-ți un target și încearcă să îl atingi în proporție de 100%.
 • Întreabă când nu știi și caută informații.
 • Cercetează piață muzicală.
 • Ai răbdare!