În primul, rând serviciile de mesagerii securizate sunt reprezentate de aplicații care au scopul de a menține neatinsă confidențialitatea oricărei persoane, folosind criptarea de tipul end-to-end și alte modalități.

În al doilea rând, este necesară și benefică existența unei astfel de aplicații, pentru că doar în acest fel, orice mesaj, poza sau apel, vor rămâne strict între persoanele interlocutoare, sau între grupurile fiecăruia, astfel reușind să se evite risipirea informațiilor din conversații.

Viața privată a fiecărei persoane este foarte importantă, motiv pentru care trebuie să avem grijă ce aplicații de mesaje utilizăm, deoarece avem nevoie de securitate. Atât pozele, filmările, cât și apelurile și fișierele din conversații, reprezintă intimitatea fiecăruia și trebuie protejată cu ajutorul celor mai bune servicii de mesagerii securizate. În topul celor mai securizate aplicații de mesagerii se clasează:

 

Signal Private Messenger este o aplicație gratuită atât de mesagerie, cât și de apeluri vocale. Aceasta este disponibilă și pentru IOS și pentru Android. Aplicația poate fi folosită pentru mesaje criptate, de grup, fișiere și mesaje media. Programul a fost dezvoltat de către  Open Whisper Sistems.

Telegram este una dintre cele mai renumite aplicații de mesagerii securizate. Aceasta este disponibilă pentru o gamă largă de sisteme de operare, precum: IOS, Android, Microsoft Windows, macOS, etc. Telegram este utilizat pentru mesajele criptate, apelurile vocale/video, conversațiile de grup, având și stickere și funcția de editare a pozelor/videouri-lor. Acest program a fost dezvoltat de Telegram FZ LLC și Telegram Messenger Inc.

Wickr me este o aplicație de mesagerii securizate, gratuită. Aceasta este disponibilă pentru platformele Google Android și Apple IOS. Aplicația permite trimeterea meajelor text și în grupuri, imagini, video-uri, documente și apeluri video. Wickr me permite și setarea unui anumit interval de ștergere a mesajelor trimise sau primite.

WhatsApp este cea mai utilizată aplicație de mesagerii securizate din momentul actual, ajungând la peste 2 milioane de utilizatori. Aplicația este disponibilă pentru IOS și alte smartphone-uri. Aceasta permite crearea de grupuri, apeluri telefonice/video, transmiterea documentelor și utilizarea stickerelor, emoji-urilor. WhatsApp a fost dezvoltată de WhatsApp Inc. și Facebook, Inc. 

Viber Messenger este o aplicație de mesagerii securizate, gratuită. Aceasta are beneficiile transmiterii de fișiere media (foto/video), documente, mesaje text în grupuri, precum și apeluri telefonice sau video. Aplicația folosește ca sisteme de operare: Windows Vista, Windows 8, Windows 7, Windows 10. Viber a fost dezvoltată de Viber Media Inc.

Toate aceste aplicații de mesagerie sunt gratuite și vă asigură confidențialitatea datelor dumneavoastră, fie că este vorba de mesaje text, imagini sau diverse documente atașate în conversații. Aceste platforme de comunicare online reprezintă calea de a menține legătura cu persoanele dragi, de a transmite amintiri sub formă de poze sau clipuri, de a-ți revedea prietenii care locuiesc la distanță și de a ajuta colegii cu anumite documente/fișiere.

Trebuie să ne protejăm cât putem de mult datele personale, discuțiile pe care le purtăm, imaginile în care apărem, pentru că pot ajunge pe mâna unei persoane greșite, care le distribuie și astfel ne pot păta numele, degrada cariera, sau pur și simplu să ne înjosească în fața altora.

Haideți să profităm de faptul că tehnologia a evoluat semnificativ și avem acces fiecare dintre noi la minim o aplicație de mesagerii securizate!