Te-ai gândit vreodată să lucrezi de acasă? Ei bine, eu o fac… și câștig suficienți bani pe net cât să îmi permit aproape orice. Succesul, însă, nu vine peste noapte în online.

Bani pe net – mit sau realitate?

Deși poate părea dificil să faci bani de acasă, acest lucru nu este deloc imposibil. Spun acest lucru în cunoștință de cauză, chiar eu fiind una dintre acele persoane care lucrează de acasă și care sunt denumite generic Freelancer.

Este adevărat că la început mi-a fost mai greu să găsesc proiecte. Odată intrat în această branșă, însă, acestea au continuat să vină, iar perioadele în care nu am avut de lucru au fost relativ scurte.

Dacă și tu ți-ai propus o astfel de carieră, nu trebuie să te lași în niciun caz descurajat… Depune suficient efort în descoperirea proiectelor adaptate abilităților tale și cu siguranța acest efort va fi răsplătit, iar tu vei găsi clienți dispuși să te plătească bine pentru a îi ajuta în diversele lor proiecte.

Job online full-time vs. Project-based

De-a lungul timpului am descoperit două moduri prin care o persoană poate câștiga bani lucrând online și pe care aș vrea să le împart cu tine…

Job-uri remote

În general, am observat că anunțurile privind aceste job-uri sunt postate cu regularitate pe cele două platforme principale pentru căutarea forței de muncă din România – BestJobs și eJobs.

Tot ce trebuie să faci pentru a le descoperi este să îți creezi un cont pe una dintre cele două platforme și să cauți „de acasă” sau „remote”.

Vei observa că multe dintre anunțuri sunt postate de studiouri de video-chat – nu la acelea mă refer.

În funcție de abilitățile tale, vei găsi aici job-uri în industria IT sau în vânzări. În ceea ce privește vânzările, vei observa că salariile sunt relativ mici, variind între 1200 Lei și 1800 Lei; cât despre job-urile în IT, acestea sunt extrem de bine plătite, însă și cerințele sunt pe măsură.

Colaborări de tip project-based

În ceea ce privește colaborările de tip project-based, acestea se apropie mai mult de domeniul „freelance”, despre care îți voi vorbi pe larg pe parcursul articolelor din categoria Freelancing, luând fiecare domeniu de activitate în parte.

Domeniile de activitate sunt din cele mai diverse, iar oportunitățile apare fie pe site-urile de anunțuri, fie pe grupruile dedicate Freelancer-ilor.

Câți bani poți câștiga lucrând de acasă

În primul rând, trebuie să înțelegi că sumele pe care le poți câștiga ca și freelancer variază în funcție de mai mulți factori, printre care:

  • Domeniul în care tu ai abilități – un full-stack developer este în general mai bine plătit decât un fron-end developer
  • Experiența pe care o ai în domeniul respectiv
  • Și cel mai important, modul în care îți marketezi – îți vinzi – respectivele abilități

A nu se confunda termenul de freelancer cu termenul de programator/developer; domeniile in care freelancerii activează sunt variate, spre exemplu – fotografie, design, muzică etc.

De asemenea, este bine să definim câștigurile freelancer-ilor ca fiind la proiect, și nu neapărat lunare. Spun asta pentru că, dacă alegi să urmezi această cale, vei avea și săptămâni – sau chiar luni – în care nu vei câștiga foarte mulți bani, ba chiar deloc.

Cum am făcut eu primii bani din online

În primul rând, trebuie să îți spun că nu m-am gândit niciodată să lucrez pe internet pentru bani. Am ales acest domeniu pentru că am fost dintotdeauna online.

Încă de când am pus prima dată mâna pe un calculator am început să descopăr posibilitățile pe care acesta mi le poate oferi. Ca mulți tineri de vârsta mea, am început prin a îmi seta o adresă de mail, apoi un blog… și tot așa până când am învățat un pic de programare.

Primii bani au venit destul de ”repede”. Cred că aveam 16 sau 17 ani atunci când un unchi m-a rugat să îl ajut cu crearea unui site pentru afacerea lui. Deși nu intenționam să îi cer niciun ban, acesta mi-a oferit la vremea respectiva 150 de euro. 

Câți bani pe net câștig EU lucrând de acasă

După cum spuneam, povestea mea nu trebuie să ți se aplice și ție. Dar pentru că ți-am promis că îți voi spune câți bani poți câștiga lucrând de acasă, îți voi da propriul meu exemplu.

După cum probabil ți-ai dat seama deja, eu sunt un web developer – deși undeori lucrez și la aplicații mobile. Acest lucru înseamnă că stăpânesc destul de bine limbajele de baza – HTML, CSS3, JavaScript – dar și alte câteva framework-uri.

Veniturile mele variază de la o lună la alta, de aceea îmi place să discut despre un venit anual. Dacă într-o lună pot câștiga 4000 de Euro lucrând la un singur proiect, luna următoare pot foarte bine sta, fără să fiu contractat de nimeni.

În mare, însă, pot spune că – după ce achit toate taxele la stat, pentru că lucrez sub formă de PFA – încasările mele se învârt în jurul sumei de 30.000 de Euro pe an.

Dar trebuie să înțelegi că din acești bani mai scad cheltuielile precum – contabilitatea, chiria unui birou într-un spațiu de tip Hub, curent, cafea etc.

Eu sunt mulțumit, totuși, având în vedere că sunt propriul meu șef… Dacă și tu crezi că ai fi mulțumit, urmează-ți visul și nu mai lăsa timpul să treacă.