Ce sunt NFT-urile?

 

 În primul rând ce trebuie să știți este că NFT înseamnă „non fungible token” , mai exact un jeton criptografic ce reprezintă un tip unic de activ.  

 În al doilea rând, NFT-urile nu sunt interschimbabile, motiv pentru care pot acționa ca dovadă atât de autenticitate, cât și de proprietate în domeniul digital. 

 

 

Cum funcționează ele?

  

NFT-urile pot tokeniza diverse opere de artă, picturi, lucruri valoroase, astfel creând un certificat digital de proprietate a bunurilor, certificat ce poate fi cumpărat, iar mai apoi și vândut.

În acest certificat digital, se înregistrează persoana care îl deține în blockhain, un registru comun. Acest registru este protejat de mii de calculatoare  din toate colțurile lumii și are un simbol specific, care reprezintă originalitatea bunurilor,  motiv pentru care nu poate fi falsificat, iar în mod indirect nici înregistrările nu pot fi.

Această înregistrare a deținătorului de certificat digital poate fi comparată cu cea a criptomonedelor. Atunci când NFT-urile ajung la un nivel foarte ridicat, majoritatea se încadrează în blockhain-ul Ethereum, care este o criptomonedă, asemănătoare Bitcoin-ului/Dogecoin-ului Spre deosebire de Bitcoin, blockhain-ul Ethereum-ului acceptă și NFT-urile, care depozitează informații sumplimentare despre diferite bunuri sau documente, pe care le face să funcționeze într-o manieră diferită față de o monedă din Dogecoin, cum ar fi „Shib”.

 

Care este scopul acestor NFT-uri?

  

NFT-urile au fost create pentru a oferi ceva original, mai exact pentru a deține ceva, care nu se pot copia și anume: proprietatea asupra operei.

Pentru a înțelege mai bine acest aspect, se poate spune și că oricine poate cumpăra un x lucru, dar o singură persoană poate deține originalul lui x.

 

Dezavantajele NFT-ului

 

Ei bine, da, are și dezavantaje, ca orice lucru din lumea aceasta.

Un prim dezavantaj este reprezentat de suma foarte mare, mai exact sute de dolari, care trebuie achitată pentru taxele de creeare a unui NFT. Mai apoi, după achitarea taxelor, trebuie plătită și o taxă de „gaz”, pentru forța de muncă necesară pentru a gestiona tranzacția/tranzacțiile, acest aspect bazându-se și pe tariful Ethereum. Un alt dezavantaj este faptul că Ethereum are nevoie de calculatoare care necesită multă putere, ceea ce duce la un cost de mediu.

 

Știați că și un cântec poate fi un NFT?

  

Cum se poate întâmpla acest lucru? Persoane care achită suma bunurilor, în cazul actual, al cântecului, deține drepturile atât asupra respectivei opere de artă, cât și a originalului, printr-o semnătură unică dată de artist, asemenea unui autograf , care nu poate fi copiat.

Persoana/artistul își poate păstra dreptul de a emite din nou un NFT pentru respectivul bun, însă cu o altă semnătură.

Un exemplu în cazul acesta, este cântăreața Delia, care a lansat pe data de 22 martie anul curent, piesa „Racheta” cu un NFT. Artista a dăruit multe recompense persoanei care a licitat cel mai mult piesa, aceste recompense sunt: piesa „Delia – Racheta. Versiune acustică” în format digital; o sesiune „Meet and Greet” cu Delia, artista va preda personal NFT-ul câștigătorului; o casetă audio și un walkman personalizat; trei desene în creion aparținând Deliei; o colecție de autocolante personalizate și o colecție de fotografii inspirate de tema cântecului. Câștigătorul acestei licitații este Paul Achim, care a cumpărat piesa Deliei cu 1,3 ethereum, care valorau circa 3.000 de dolari la momentul respectiv, mai exact la data de 25-04-2021.

 

NFT-ul a devenit foarte cunoscut în zilele noastre, ba chiar un val de artă digital pe blockhain, iar tot mai multe persoane devin investitoare, ajungând să introducă milioane de dolari.