Cu un deficit major de specialiști IT pe piața europeană, programarea rămâne cu siguranță cel mai important skill și în 2021.

Cum comunitățile de developeri evoluează extrem de rapid, iar noi limbaje și framework-uri apar aproape în fiecare an, cea mai grea decizie pe care va trebui să o faci dacă vrei să devii programator este ce limbaj de programare să înveți în 2021.

Bineînțeles că, în primul rând, ar trebui să decizi de ce vrei să înveți programare și care domeniu este mai potrivit pentru tine:

  • Web development
  • Mobile development
  • Front-end development
  • Back-end development

Cu toate acestea, eu îți voi oferi o prezentare generală a celor mai indicate limbaje de programare în 2021, care te vor ajuta să îți găsești rapid un job ca junior developer.


#1: Python

Python rămâne cel mai căutat limbaj de programare în 2021. Este rapid, ușor de învățat, dar și de folosit și este utilizat în principal în dezvoltarea de aplicații web.

Youtube, Instagram, Pinterest, SurveyMonkey sunt toate dezvoltate cu Python, însă cel mai important este faptul că reprezintă un excelent punct de plecare pentru cei care vor să devină programatori.

De asemenea, Python se bucură de o comunitate numeroasă, astfel că îți va fi extrem de ușor să găsești ajutor atunci când întâmpini dificultăți.

Iată mai jos un tutorial excelent pentru a începe cu Python:

 
#2: Kotlin

Deși mulți programatori tind să plaseze Java pe locul #2, eu am ales să îți vorbesc despre Kotlin, principalul limbaj de programare pentru dezvoltarea aplicațiilor Android, susținut de Google încă din 2017.

Mai mult, Kotlin este un limbaj care poate fi folosit pentru dezvoltarea software multiplatform, ceea ce înseamnă că vei putea dezvolta mai mult decât doar aplicații pentru android. Vei putea folosi, de exemplu, Kotlin pentru Web (atât server, cât și client side).

De asemenea, având în vedere că este un limbaj de programare relativ nou, oportunitățile de dezvoltare pentru tine cresc odată cu comunitatea.

Iată un tutorial pentru a învăța fundamentele Kotlin:


#3: JavaScript

JavaScript este un limbaj de programare foarte popular și foarte căutat pe piața de muncă din IT.

Având în vedere că JavaScript, alături de HTML și CSS sunt tehnologii esențiale pentru dezvoltarea aplicațiilor web din ziua de astăzi, motivul pentru care ar trebui să înveți JavaScript în 2021 este de la sine înțeles.

Iată un tutorial care te va învăța tot ce trebuie să știi pentru a începe să codezi cu JavaScript:

Reține că pentru a lucra cu JS, cel mai bine este să înveți prima dată HTML și CSS. Iată un curs pentru acestea două:

Așadar, dacă și tu îți dorești să devii programator în 2021, hotărăște-te cu privire la domeniul în care vrei să activezi și pune-te pe învățat. Resursele de învățare sunt gratuite și sunt disponibile oricui. Tot ce ai nevoie este motivația!