Tocmai ce s-a terminat unul dintre cele mai importante evenimente sportive ale anului. Finala s-a jucat între Italia și Anglia și a adunat un sute de mii de oameni care au urmărit  cu sufletul la gura, fie din tribună, fie din fața ecranelor  ultimul meci al campionatului. Suporterii englezi au trecut de la agonie la extaz și înapoi după prelungiri, lovituri de departajare și un scor foarte strâns. Victoria Italiei a reprezentat al doilea trofeu european castigat până acum, iar echipa italiană a fost subiectul tuturor publicațiilor în următoarele zile.

București pe harta Euro2020

Capitala României a fost și ea unul dintre orașele care a găzduit Campionatul European de Fotbal.  Pe Arena Națională din București s-au jucat trei meciuri, toate în Grupa C și o partidă din optimi. Arena Națională a fost ocupată doar 25% din capacitatea sa și a primit aproximativ 13000 de suporteri. Spectatorii au avut acces daca erau vaccinate, dacă prezentau un test PCR negative făcut cu cel mult 72 de ore înainte. De asemenea, suporterii au avut la dispoziție testarea rapidă, care începea cu 24 de ore inatea deschiderii porților pentru meci.

Amânat cu un an din cauza pandemiei, Euro 2020 a reprezentat o ediție aniversara și a sărbători 60 de ani de la primul Campionat European.

Pe cine au pariat suporterii?

Printre echipele preferate pentru împătimiții pariurilor sportive s-au numărat Franța, Portugalia și Germania.

Partea întunecată a Euro2020

Euro 2020 este unul dintre cele mai politizate campionate din aceasta din istorie. Și desi este un eveniment care aduce împreună sportul și oamenii,  în perioada campionatului au avut loc și câteva întâmplări mai tensionate. Până la jumătatea perioadei de organizare a meciurilor, doi jucători au fost suspendați pentru semne rasiste, au existat echipe care protestau împotrivă discriminării și au fost criticate de liderii politici, iar unii dintre jucători au intrat chiar în conflict cu sponsorii.

Dar poate unul dintre evenimentele tragice care au avut loc în cadrul Euro2020 a fost prăbușirea pe teren a unui jucător danez.  În timpul meciului final dintre Finlanda și Danemarca, Christian Eriksen s-a prăbușit brusc pe teren. Jucătorul nu fusese accidentat, însă imediat ce meciul a început, sportivului i s-a făcut rău și a leșinat pe teren. Medicii au intervenit rapid și au început manevrele de resuscitare cu un defribilator. Fotablistii naționalei daneze s-au strâns în jurul lui pe a împiedică aparatele de fotografiat și camerele să suprinda momentele dramatice.  În urma acestui incident meciul a fost suspendat.

Campionatul a luat sfârșit în atmosfera de euforie a  fanilor care au așteptat un an pentru a se bucura de eveniment, dar și cu speranță revenirii la normalitate după pandemie.