Pandemia de coronavirus a pus în dificultate desfășurarea celei de-a 32-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Acestea trebuiau să aibă loc anul trecut, la Tokyo, dar au fost amânate pentru vara anului acesta.

Deși se vor desfășura în 2021, ediția acestor jocuri se va numi „Tokyo 2020” și va avea loc în perioada 23 iulie – 8 august, pe Stadionul Național din Tokyo. De asemenea, Jocurile Paraolimpice vor fi desfășurate în perioada 24 august – 5 septembrie 2021.

Seiko Hashimoto, președinta Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a declarat în luna martie a acestui an că sportivii calificați nu vor putea fi însoțiți de membrii familiilor la această competiție: „Este o ocazie pe care ei o pot avea o singură dată în viaţa lor, ca urmare, din punct de vedere emoţional aş vrea ca familiile lor să fie aici. Dar trebuie să ne gândim la sistemul medical japonez şi prin urmare cu inima grea trebuie să spun că este dificil”.

Astfel, din cauza situației epidemiologice nefavorabile, Japonia nu va primi turiști străini la această ediție: „Pentru a clarifica situația pentru deţinătorii de bilete care locuiesc în străinătate şi pentru a le permite să îşi ajusteze planurile de călătorie, partea japoneză a ajuns la concluzia că spectatorii nu vor putea intra în Japonia la momentul Jocurilor”, după cum a afirmat tot președinta Comitetului.

Totodată, aceasta a mai menționat și că sportivii care vor participa anul acesta la Jocurile Olimpice nu vor sta în carantină la sosirea în țara gazdă, iar vaccinarea nu este obligatorie pentru aceștia. Participanții vor primii și manuale (playbooks) cu măsuri stricte împotriva coronavirusului, menite să reducă riscul de infectare atât al lor, cât și al cetățenilor japonezi.

De asemenea, pe data de 14 mai a anului curent, Asociația Medicilor din Tokyo a trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Japoniei, Yoshihide Suga, prin care cereau anularea Jocurilor Olimpice și anul acesta: „Cerem cu tărie ca autoritățile să convingă CIO (Comitetul Olimpic Internațional) că organizarea olimpiadei este dificilă și să obțină decizia de anulare a Jocurilor”.

Acest demers a fost realizat de cadrele medicale care fac parte din asociație, aproximativ 6.000, care au declarat că centrele medicale au ajuns la capacitate maximă, iar personalul medical este insuficient, sistemului sanitar al Japoniei nefiind pregătit pentru un nou val de infectări.

Însă, premierul consideră că Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi desfășurate în siguranță, cât timp se vor respecta măsurile de protecție.

La Tokyo 2020 vor participa 142 de țări și vor exista 229 de evenimente în 33 de sporturi diferite, care vor cuprinde 50 de discipline.

România va fi reprezentată anul acesta de 60 de sportivi calificați în cadrul a 13 discipline sportive: atletism (Florina Iușco, Alina Rotaru, Claudia Bobocea, Daniela Stanciu, Alin Firfirică), baschet (echipă feminină 3×3), box (Cosmin-Petre Gîrleanu), canotaj (patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie ușoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin), ciclism (Vlad Dascălu), fotbal (echipa națională olimpică), gimnastică artistică (Maria Holbură, Marian Drăgulescu), înot (Robert Glință, Daniel Martin), Kaiaccanoe (canoe-2 masculin pe 1000 m), lupte (Alina Vuc), scrimă (Ana-Maria Popescu), tenis de masă (echipă feminină de 3 jucătoare), tir sportiv (Laura Ilie).

Astfel, cu toate că japonezii sunt încă sceptici cu privire la siguranța modului în care se vor desfășura jocurile și au dorit amânarea acestora încă o dată, președinta comitetului de organizare își dorește ca publicul să se poată bucura de eveniment: „Marele meu obiectiv este să pregătesc Jocurile astfel încât oamenii să vadă lucrurile astfel”.