Atunci când devii părinte, simți dintr-o dată că nu mai ești responsabil doar pentru tine, ci și pentru mica ființă care, deocamdată, pare că doarme liniștită alături de tine.

Cu toate acestea, proaspeții părinți se pot confrunta și cu o serie de îngrijorări, mai mult sau mai puțin justificate, determinate de unele manifestări fizice ale celor mici.

De aceea, în rândurile de mai jos, vom încerca să prezentăm, pe scurt, câteva dintre acestea, și care nu prezintă niciun pericol pentru starea de sănătate a celui mic.

Erupțiile cutanate

Toată lumea a auzit și folosește expresia ”piele de bebeluș”, pentru a descrie un ten perfect, fără nicio imperfecțiune.

Cu toate acestea, în realitate, pielea bebelușilor nu este atât de perfectă pe cât se spune. Este normal ca acesta să prezinte unele erupții cutanate precum mici coșuri, o erupție roșie pe gât, puncte albe, puncte roșii pe abdomen.

Cu timpul, acestea vor trece de la sine, dar puteți folosi și recomandările medicului pediatru în acest sens.

Descuamarea scalpului

Crustele galbene, sau niște fulgi albi de piele descuamată sunt semne normale la un bebeluș, așa că nu trebuie să vă faceți probleme că acesta ar suferi de cine știe ce boală complicată de piele.

Forma capului

Dacă ați născut natural, atunci veți observa cum capul micuțului dumneavoastră are o formă alungită, pentru că a fost nevoie să poată trece mai ușor prin canalul de naștere.

După câteva săptămâni capul bebelușului va reveni la normal, și nu trebuie să vă faceți griji că ați născut vreun ”Oblio”.

Scăderea în greutate

Scăderea în greutate, în prima săptămână după naștere, este normal. Micuțul poate slăbi în jur de 300 de grame, și nu este nicio problemă.

Ulterior, dacă nu are nicio altă problemă de sănătate, recuperarea greutății va fi floare la ureche, și va câștiga aproximativ 900 de grame – 1 kg pe lună în primele șase luni de viață.

Mănâncă prea des/rar?

Alimentația bebelușului ar trebui să fie în primele șase luni de viață alcătuită doar din lapte matern sau praf.

Mesele ar trebui, mai ales în cazul celor alăptați, să aibă loc ”la cerere”, așa că este posibil ca micuțul să simtă foamea mai des față de cei hrăniți cu formula de lapte, dar cu toate acestea fiecare bebeluș este unic, și are ritmul său.

De regulă, bebelușii alăptați se hrănesc la un interval de 2-3 ore, în timp ce micuții hrăniți cu lapte praf pot simți foamea abia după 4 ore de la ultima masă. Intervalele nu sunt însă literă de lege, iar fiecare bebeluș se va hrăni atunci când simte el nevoia.

Scaunul

De regulă, cei care sunt părinți pentru prima oară, intră în panică atunci când observă scaunele bebelușului.

Cele normale au o culoare negricioasă, verde-închis, sau chiar galben verzuie. În schimb, o culoare neagră, roșiatică sau albicioasă ar trebui să vă determine să vă adresați medicului pediatru.

Dacă este alăptat, scaunul celui mic va avea o culoare care amintește de cea a muștarului, iar bebelușul hrănit cu lapte praf are un scaun ceva mai închis la culoare.

Respirația

Câte dintre proaspetele mame nu și-au petrecut ore în șir veghind respirația celui mic, tresărind la fiecare zgomot mai ciudat al acesteia.

Specialiștii sunt că este normal ca uneori aceasta să fie ușor mai accelerată, ba chiar însoțită și de unele zgomote. Dacă nu sunteți prea convinsă, vă puteți adresa medicului pediatru.

Culoarea ochilor

Toți bebelușii se nasc cu ochii de aceeași culoare, un gri albăstriu. Abia după vârsta de aproximativ 6 luni se poate vorbi despre culoarea definitivă a ochilor, așa că nu vă grăbiți să anunțați la toate rudele că micuțul are ochi albaștri.

Fontanela anterioara

”Moalele capului” se bombează atunci când bebelușul plânge, sau puteți simți aici pulsul acestuia. Este ceva normal. În schimb, dacă această bombare apare în perioadele de calm ale celui mic, ar fi bine să vă adresați medicului.

Iritaţia de scutec

Toți bebelușii trec prin așa ceva, unii chiar de mai multe ori. De regulă apare după încerea diversificării, iar medicul pediatru vă va recomanda care sunt măsurile de igienă suplimentară pe care trebuie să le urmați, sau dacă este nevoie și de altceva.

Icterul neonatal

O parte dintre bebeluși suferă de icter neonatal, și care nu îl afectează în niciun fel. În cazul bebelușilor cu RH+, în timp ce mama îl are negativ, este necesar consultul unui medic neonatolog, care vă va îndruma despre cum trebuie să procedați în continuare.

Cordonul ombilical

Cam în maxim două săptămâni de la naștere, restul cordonului ombilical cade, iar uneori această piedere este însoțită și de câteva picături de sânge, motiv pentru care proaspeții părinți intră în panică.

Nu, nu este nicio problemă, dar pot apărea și unele infecții ale zonei, dacă nu este îngrijită așa cum trebuie. Adresați-vă medicului dacă micuțul prezintă înroșirea pielii de la baza ombiliclului, sau dacă plânge neconsolat atunci când este atins în această zonă.