Cei care s-au vaccinat cu ambele doze, adică au efectuat vaccinul complet, vor avea parte de mai multe avantaje, privind relaxările regulilor împotriva virusului.

Începând cu 1 Iunie, se vor aplica un nou set de măsuri de relaxare și anume petrecerile private, competițiile sportive și în spații închise, redeschiderea cluburilor cu program limitat, locurile de joacă și piscinele în interior. De toate acestea se vor bucura doar persoanele vaccinate după cel puțin 10 zile de la rapel, cele care prezintă un test negativ sau cele care se încadrează între a 15- a și a 90- a zi după ce au fost confirmați cu virusul Covid-19, fiind nevoie de acte doveditoare.

Este un pas mare spre normalitate, iar veștile bune nu se opresc aici, căci va crește și numărul persoanelor care pot sta la masă sau se plimba în grupuri, de la 6 la 8 persoane, care nu aparțin aceleiași familii.

Pentru cei care și-au amânat de atâta timp nunta, botezul sau mesele festive, este important să afle că se vor organiza cu maxim 70 de persoane în exterior, sau 50 în interior, acest lucru fiind posibil dacă incidența scade sub 3 la mia de locuitori și dacă vor fi respectate măsurile sanitare de protecție.

Numărul persoanelor care vor participa la astfel de evenimente poate crește dacă toți aceștia prezintă dovada vaccinări complete, de la care au trecut minim 10 zile.

De asemenea, pentru iubitorii de teatru, divertisment sau alte activități culturale, ușile le vor fi deschise și în spații închise cu până la 70% din capacitatea maximă a sălilor, doar cu masca de protecție, iar numărul poate crește, dacă participanții vor prezenta dovada schemei de vaccinare completă.  Aceleași lucruri se aplică și în cazul piscinelor interioare, al restaurantelor și al sălilor de sport.

   De la data de 1 Iunie, părinții își pot duce copiii la locurile de joacă și în spații închise, cu o capacitate de maxim 50% și condiția ca părinții sau însoțitorii  să arate dovada vaccinării complete sau să se afle între a 15- a și a 90- a zi ulterioară confirmării cu virusul Covid-19.

Pentru fanii competițiilor sportive, se vor putea redeschide ușile doar celor vaccinați, la o capacitate de 25%, dacă incidența scade sub 3 la mia de locuitori.

Sălile de Fitness și sport vor funcționa și ele la o capacitate de 70% doar pentru cei vaccinați complet, dacă incidența este mai mică de 3 la mia de locuitori, iar numărul participanților poate scădea la 50% în cazul în care incidența ajunge la 4 la mie.

Tinerii vor putea să se distreze din nou, doar dacă sunt vaccinați cu schema completă în cluburi și discoteci, care vor funcționa în intervalul orar 05-24, la o capacitate de 50%.

Masca nu va mai fi obligatorie pentru persoanele vaccinate la locul de muncă în spații închise, doar în cazul în care sunt doar 5 persoane în spațiu și toate sunt vaccinate complet.

Românii vaccinați care se întorc din afară nu vor mai trebui să stea în carantină.

Haideți să ne vaccinăm în număr cât mai mare, pentru a putea beneficia de toate aceste lucruri frumoase și de a fi cu un pas mai aproape de normalitatea la care visăm cu toții.