Iubirea ar trebui să fie cel mai frumos sentiment care apare atunci când două persoane țin foarte mult una la alta. Aceasta este întâlnită la tot pasul, în viața de zi cu zi, și ilustrată chiar și în filme.

Însă, poveștile de dragoste care apar în pelicule nu sunt mereu în concordanță cu realitatea. Adeseori, acestea arată doar părțile bune ale unei relații, întipărind astfel în mințile tinerilor un model de cum ar trebui să arate „relația perfectă”, ceea ce este departe de viața reală.

Relațiile toxice și cum se manifestă acestea

De multe ori se întâmplă ca una dintre persoane să o iubească mai mult pe cealaltă, să ofere mai mult, iar câteodată să treacă cu vederea și să ierte încontinuu greșelile persoanei iubite, de frică să nu le piardă. Așa iau naștere relațiile toxice.

Deci, relațiile nu sunt toxice de la început, ci devin pe parcurs, din cauza încercărilor prin care trebuie să treacă cuplul. Astfel, modul diferit în care persoanele acționează pot cauza neînțelegeri care apar în cuplu.

Dar cum știi că te afli într-o relație de acest gen? Există bineînțeles câteva indicii care te pot pune pe gânduri în legătură cu toxicitatea relației din care faci parte, cum ar fi: distanțarea față de partener, certuri repetate din lucruri nesemnificative, persoanele din cuplu nu mai petrec timp împreună, unul dintre parteneri încearcă să-l controleze pe celălalt sau se jignesc constant și așa mai departe.

Violența în cuplu

Acesta este un subiect extrem e sensibil când vine vorba de relații. Nicio persoană nu ar trebuie să suporte un tratament incorect din partea partenerului, să fie abuzată sau bătută.

Totuși, încă există femei care suportă acest comportament din partea partenerului, din diverse cauze: fie le este frică, fie sunt orbite de iubire. Însă, dacă cineva iubește cu adevărat, nu ar putea expune partenerul la asemenea abuzuri.

Din păcate, exemplele care apar la televizor sau pe rețelele de socializare nu sunt întocmai pozitive. De cele mai multe ori, femeile sunt cele supuse abuzurilor din partea partenerilor, iar filmele sau emisiunile la care tinerele sunt expuse oferă acest exemplu ca și cum ar fi un comportament normal.

 

Filmele care oferă exemplu negativ tinerelor

Unele filme din ultimele două decenii au început să încurajeze relațiile toxice și violența în cuplu, dând tinerilor din zilele noastre un exemplu negativ cu privire la cum ar trebui să se desfășoare o relație sănătoasă.

Unul dintre aceste tipuri de filme este trilogia „Fifty Shades of Grey”, adică „Cele cincizeci de umbre ale lui Grey”. Acestea au la bază povestea de dragoste cu năbădăi dintre Grey, un bărbat de succes și Anastasia, o studentă la literatură. Această ajunge să fie atrasă de Grey după ce i-a luat un interviu în locul colegei sale de apartament. De asemenea, și Anastasia stârnește o pasiune pentru bărbat, care își dorește să aibă o relație cu ea, dar cu câteva reguli speciale.

Scenele de dragoste sunt motivul popularității filmului, dar și relația destul de neobișnuită pe care o au cei doi. Elemente precum biciuri, cătușe, sfoară pentru legat și ale obiecte de tortură apar deseori în scenele de amor dintre cele două personaje principale, făcând astfel ca abuzul sau violența să devină elemente de excitare pentru femeie.

Relația dintre Grey și Anastasia evoluează pe tot parcursul filmelor, devenind de la o relație desfășurată pe baza unui contract, o relație aproximativ normală, năsută totuși din fanteziile neobișnuite ale bărbatului.

Un alt film de acest gen este cel apărut anul trecut pe Netflix numit 365 days” , adică „365 de zile”. Pelicula este despre un bărbat, Massimo, care face parte din mafia siciliană și care se îndrăgostește de Laura, de meserie agent de vânzări, originară din Polonia. În timp ce aceasta se afla în Italia în vacanță, cu iubitul care o ignora mai mereu și cu prietena sa cea mai bună, cu care sărbătoreau ziua de naștere a polonezei, Massimo o răpește pe Laura și îi oferă 356 de zile pentru a se îndrăgosti de el. Dacă în aceste zile fata nu va începe să aibă sentimente pentru mafiot, acesta o va elibera și se va putea întoarce la viața ei obișnuită din Polonia.

Filmul este un exemplu negativ pentru tinerii din ziua de astăzi, deoarece are la bază o poveste de dragoste care s-a născut prin prisma răpirii și sechestrării unei fete, dar și a tratamentului abuziv pe care bărbatul îl avea asupra acesteia.

De asemenea, scenele erotice, de dragoste, sunt motivul popularității filmului, dar și motivul comparației acestuia cu 50 Shades.

Prin urmare, aceste filme încurajează comportamentul abuziv, atât fizic cât și emoțional, asupra fetelor, și lasă impresia că aceste atitudini vor ajuta la câștigarea afecțiunii din partea lor. Mai mult, filmele dau impresia că violența și agresiunea sunt pe placul femeilor, iar acestea ar trebui să suporte acest fel de comportament.