În ultima vreme, Bucureștenii, pasionați de acest nou mod de viață, au început să ne aducă tot felul de alimente noi pe piață, festivaluri și știri dedicate acestui subiect, încântând și fașcinând un număr mare de oameni.

Comparativ cu anii trecuți, găsirea alimentelor pe bază de soia, precum iaurturile, dulciurile și mâncărurile semi-preparate, nu mai este o problemă, ușurând astfel misiunea de a renunța la alimentele cu proveniență animală și de a te bucura, în același timp, de mâncăruri și snack-uri sănătoase și gustoase. 

Vegan sau Vegetarian? Tu cunoști diferența?

Deși veganismul a început să ia amploare în România, mulți dintre Bucureșteni încă au întrebări legate de acest subiect. 

Fiind un concept ceva mai nou, adus recent în România sub forma unui trend în majoritatea cazurilor, mulți oameni confundă veganismul cu vegetarianismul. Nici nu pot să număr de câte ori am fost întrebată de diferența dintre aceste două.

  • Vegetarianismul este un stil de viață în care “practicanții” renunță la mâncatul cărnii. 
  • Veganismul, ceva mai strict, permite numai mâncatul alimentelor ce nu au proveniență animală, deci pe lângă absența cărnii, se alătură pe “lista interzisă” și lactatele și ouăle.

Bineînțeles, veganismul nu se referă doar la alegerile alimentare, ci și la cele vestimentare, mai exact, hainele și încălțămintea din piele naturală, hainele de blană și așa mai departe.

Motive, motive… De ce am ales eu o dietă vegană?

Părerile și motivele, ca în orice situație, sunt împărțite.

Mulți adoptă un nou stil de viață pentru a susține drepturile animalelor, pentru a pierde în greutate sau a-și proteja sănătatea ce le este pusă în pericol de alimentele cu proveniență animală, fie pentru că acest trend îi încântă. 

Personal, nu am avut nici măcar unul din aceste motive la începutul călătoriei mele. În urmă cu patru ani, când mi-am schimbat cu totul alegerile alimentare, nu aflasem încă de termenul de ”vegan”, a fost pur și simplu un lucru firesc ce s-a petrecut peste noapte.

Mai exact, corpul meu a ales pentru mine, spunându-mi tare și clar că este timpul pentru o schimbare în bine.

Desigur, cu timpul am început să mă familiarizez și cu beneficiile aduse la pachet cu această lume  nouă pentru mine și m-am îndrăgostit în adevăratul sens al cuvântului de modul în care poți ajuta animalele și planeta printr-un gest mic de zi cu zi.

De ce să alegi și tu acest stil de viață?

Veganismul atrage după sine o mulțime de beneficii, printre care:

Detox prin post

Postul este, într-adevăr, cea mai ușoară și rapidă cale de e eliminare a toxinelor din organism.

Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul nostru – în timpul postului – intră într-o stare de ”meditație”, nefiind ocupat cu grăsimile saturate sau colesterolul și se concentrează asupra curatarii a ceea ce este deja în interior.

Piele sănătoasă și luminoasă

Cum deja știm cu toții, un stil de viață sănătos ne face să radiem în adevăratul sens al cuvântului.

O alimentație corectă ajută la curățarea corpului de substanțe nocive și la producția de colagen și tratamentul acneei.

În concluzie, ca vegan sau vegetarian, aceasta  nu va mai fii niciodată o problemă și poți uita de toate produsele medicale ce-ți promit o piele luminoasă și un ten curat.

Starea de bine!

Alegerile noastre alimentare joacă un rol important chiar și atunci când vine vorba de stările interioare.

În primul rând, majoritatea persoanelor, confruntându-se cu dorința și obișnuința de a avea alimente cu proveniență animală în farfurie la fiecare masă a zilei, vor învăța ce înseamnă de fapt disciplina și mândria ce vine la pachet cu aceasta. Dar nu numai atât…

Alimentele sănătoase ne scutesc corpul de o muncă în plus deci energia nu va mai fii o problemă nici ea.

Chiar mai mult! Multe studii recente arată că, alegând o dietă vegană, este mai puțin probabil să suferi de depresie în viitor.

Gătitul devine din ce în ce mai distractiv!

”Sănătos” și ”gustos” nu merg împreună? Din contră. Toată lumea privește gătitul ca pe o obligație sau o muncă ce trebuie făcută în orice casă.

Ei bine, pentru vegani, treaba stă altfel. Nu ești deloc limitat în bucătărie, ba chiar gătești cu drag și îți permiți să experimentezi dacă ai parte de puțină creativitate.

Acest ”mit” ce îi face pe necunoscători să creadă ca veganii mănâncă doar salate și morcovi este fals și am învățat asta pe propria piele de-a lungul timpului. 

Greutatea normală

Încă o problemă în minus ce vine odată cu acest stil de viață. Studiile arată că veganii tind să consume mai puține calorii.

Pe lângă asta, dacă urmezi o dietă vegană într-un mod sănătos și îți umplii farfuria cu legume, semințe si fructe, vei consuma mult mai multe fibre, ce ajută la o digestie mai bună.