Trăim într-o perioadă în care oamenii au început să pună mai mult accentul și să acorde mai multă atenție sănătății mintale. Cu toate acestea, încă există nevoia de documentare în acest sens. Oamenii pot ignora anumite semne că se confruntra cu o problemă, doar pentru că nu sunt îndeajuns de informați.

Pe lângă depresie, una dintre cele mai întâlnite afecțiuni de care oamenii suferă este anxietatea, iar pandemia care a început anul trecut nu a făcut decât să îngreuneze situația celor care se confruntă cu anxietatea. Conform unui sondaj realizat de PwC Global Top Health Industry Issues, 33% dintre participanți au prezentat simptome asociate depresiei sau anxietății. Dar oare ce știm și ce nu despre anxietate?

Anxietatea este definită inițial ca fiind o teamă difuză, fară un motiv bine determinat, cu privire la evenimentele din viața de zi cu zi. Dacă până acum era frecvent întâlnită la femei sau copii, anxietatea este azi o afecțiune care poate apărea la orice persoană. Uite cinci lucruri pe care nu le știai despre anxietate și care ar putea să te ajute pe tine sau pe cineva drag.

Anxietatea este de mai multe tipuri

Greșeala pe care o fac mulți oameni este să privească anxietatea într-un mod superficial. De fapt, tulburarea de anxietate se calsifică în funcție de cauzele principale care duc la declanșarea ei. Astfel, anxietatea este mult mai complexă decât pare, iar agoraphobia, tulburarea de anxietate generalizată, de separare, de anxietate socială, cea indusă de o dependență, atacurile de panică și fobiile specifice, sunt toate afecțiuni care intră sub umbrela cuvântului anxietate

Anxietatea poate produce durere fizică

Starea psihică a unei persoane se reflectă foarte ușor și în starea ei fizică. Așa cum atunci când ești fericit, corpul dispune de foarte multă energie, la fel este și în cazul anxietății. Simptomele fizice pe care cineva le poate manifesta sunt, printre altele, durerea de cap, palpitații, dureri de stomac și chiar tensiune. Acest lucru are loc pentru că aceste simptome reprezintă modul în care corpul răspunde la ceea ce creierul consideră a fi o amenințare.

Anxietatea poate fi influențată de alimentație

În urma unui studiu realizat de American Journal of Psychiatry arată că persoanele care au un stil de viață echilibrat și care consumă legume fructe, carne și pește, sunt mai puțin predispuși în a avea anxietate, față de cei care consumă în exces fast food, grăsimi și dulciuri.

Mișcarea poate reduce anxietatea

Atunci când nu există activitate fizică, hormonii de stres nu au unde să dispară. Mișcarea și orice fel de activitate fizică este modul natural de a ajuta corpul să echilibreze nivelul de toxine care sunt responsabile de anxietate.

Persoanele care au anxietatea sunt predispuse la dependențe

Persoanele care suferă de tulburări de anxietate au mai multe șanse să devină dependente de anuminte substanțe, droguri, alcool sau să dezvolte alte dependențe. Acest fenomen este cauzat de faptul că alcoolul sau drogurile sunt pentru unii oameni modul lor de a-și calma anxietățile. Pentru mulți dintre ei totul începe cu un pahar sau un sedative pentru a se liniști. Deși poate funcționa pe termen scurt, pe termen lung această strategie nu doar că nu rezolvă problema anxietății, dar o agravează și duce la apariția altor probleme de sănătate.