Cu toții știm că președinții sunt unii dintre cei mai păziți oameni din țară, fiind în același timp cei mai importanți membrii ai acesteia datorită funcției înalte ocupate. Astfel, aceștia sunt bine păziți și merg mereu însoțiți de gărzi de corp care sunt pregătite să sară în ajutorul lor la nevoie.
Astăzi vom vorbi despre câteva atacuri asupra președinților, care au avut loc pe parcursul anilor, și despre urmările acestor atacuri.


Abraham Lincoln


A ocupat poziția de lider al Statelor Unite ale Americii, fiind al 16-lea președinte, din martie 1861 până în aprilie 1865, când a fost asasinat, fiind conducătorul statelor în timpul Războiului Civil.
De asemenea, a fost primul președinte american care a fost asasinat. Acesta a fost ucis pe 14 aprilie 1865, de către actorul de teatru John Wilkes Booth, în timpul piesei Our American Cousin. În timp ce președintele urmărea spectacolul, a fost împușcat în cap, murind a doua zi.
Asasinatul a avut loc aproape de sfârșitul Războiului Civil American, fiind parte dintr-o conspirație prin care Booth intenționa eliminarea celor mai importanți trei oficiali ai guvernului Statelor Unite. De asemenea, alți doi complici ai conspirației, Lewis Powell și David Herold, trebuiau să-l omoare pe secretarul de stat William H. Seward, iar un altul, George Atzerodt, să-l ucidă pe vicepreședintele Andrew Johnson. Totuși, cu excepția morții lui Lincoln, complotul nu a avut succes: Seward a fost doar rănit, iar atacatorul desemnat al lui Johnson și-a pierdut curajul.
Asasinul președintelui Americii a reușit să evadeze, însă a fost ucis după o urmărire de 12 zile. Cât despre complicii acestuia, Powell, Herold, Atzerodt au fost spânzurați, împreună cu Mary Surratt, pentru complicitate.


John Fitzgerald Kennedy


A fost cel de-al 35-lea președinte al SUA, fiind ucis pe data de 22 noiembrie 1963, în Piața Dealey din Dallas, Texas, în timpul unui tur al orașului. Acesta se afla într-o mașină decapotabilă, împreună cu soția sa Jacqueline, dar și cu guvernatorul de atunci și soția acestuia, când s-au auzit trei focuri de armă.
Primul nu l-a atins pe președinte, cel de-al doilea l-a nimerit în spate și a ieșit prin gât, după care l-a lovit și pe guvernator, iar ultimul a fost fatal, Kennedy fiind împușcat în cap. Acesta a fost dus de urgență la spital, dar rănile sale erau prea grave și a fost declarat decedat la scurt timp.
În mai puțin de o oră și jumate de la împușcarea președintelui a fost arestat făptașul bănuit, Lee Harvey Oswald, care, la două zile după arestarea sa, a fost ucis de Jack Ruby, înainte de a depune mărturie în procesul deschis asupra asasinării lui Kennedy.
Acest fapt a dus la crearea de diverse teorii despre uciderea șefului statului, cum ar fi cea a „glonțului magic’’, prin care se spune că ar fi fost puțin probabil că un singur glonț să treacă prin doi oameni sau că ar fi existat mai mult de un făptaș.
Totuși, uciderea lui J.F. Kennedy încă are câteva neclarități, dat fiind faptul că asasinul arestat a fost ucis înainte de a da explicații pentru fapta sa.


Ronald Reagan


Ronald Wilson Reagan a fost cel de-al 40-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, din 1981 până în 1989. La scurt timp după ce acesta a fost ales în funcția de conducere a țării, un incident a avut loc în Washington D.C., în timp ce acesta mergea către limuzina cu care trebuia să plece după un eveniment care a avut loc la Washington Hilton.
Pe data de 20 martie 1981, președintele SUA a fost rănit grav de un glonț care a ricoșat de marginea limuzinei prezidențiale și l-a lovit în brațul stâng, i-a rupt o coastă, i-a perforat un plămân și i-a provocat bărbatului sângerări interne grave. Acesta s-a aflat la un pas de moarte când a ajuns la spitalul universitar George Washington, dar a fost stabilizat și apoi supus unei intervenții chirurgicale de urgență. Ronald Reagan a fost externat din spital aproape două săptămâni mai târziu, pe 11 aprilie, într-o stare mai bună.
Cel care a încercat să-l asasineze pe președintele Reagan este John Hinckley Jr., cu scopul de a o impresiona pe actrița Jodie Foster, pentru care dezvoltase o obsesie. Totuși, agresorul nu a fost găsit vinovat pentru tentativa de omucidere asupra președintele Statelor Unite ale Americi, deoarece acesta a fost declarat nebun și a fost internat într-un centru de psihiatrie.

George Bush


George Walker Bush a ocupat poziția de președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind al 43-lea la număr, ocupând această funcție din 2001 până în 2009.
Pe data de 10 mai 2005, a avut loc un eveniment în Piața Libertății din Tbilisi, unde a participat și președintele Bush alături de președintele Georgiei, Mikheil Saakashvili. După ce liderul SUA a început să își țină discursul, Vladimir Arutyunian, un cetățean al Georgiei, a aruncat către locul în care se afla Bush o grenadă de mână înfășurată într-o batistă roșie.
Deși a aterizat la aproximativ 18,6 metrii de președintele Georgiei și alți oficiali, grenada nu a explodat niciodată, deoarece, în drumul ei către podium, a lovit o fată amortizând astfel efectul. De asemenea, și batista roșie în care era înfășurată a împiedicat posibila explozie.
În ianuarie 2005, Vladimir Arutyuniana fost condamnat la închisoare pe viață pentru încercarea de a-i omorî pe cei doi președinți.


Jovenel Moise


Președinte haitian din 2017 până în vara acestui an, Jovenel Moise a fost asasinat pe data de 7 iulie 2021, la primele ore ale zilei. În acea dimineață, un comando format din 28 de mercenari, dintre care 26 de columbieni și doi americani, au pătruns în locuința privată a președintelui de lângă Port-au-Prince. Asupra acestuia au fost trase un număr de 12 gloanțe, șeful statului murind pe loc.
Există suspiciuni cu privire la premierul Ariel Henry, acesta fiind considerat suspect în acest caz. Cauza suspiciunilor asupra prim-ministrului este existența unor convorbirii telefonice între acesta și un alt suspect, în noapte asasinatului.
De asemenea, Autoritatea pentru Imigrație i-a interzis premierului părăsirea țării, ca urmare a solicitării procurorului general, care a fost demis de către Ariel Henry, la câteva ore de la această solicitare. Astfel, misterul uciderii lui Jovanel Moise se adâncește și mai mult, presa haitiană scriind despre o luptă pentru putere desfășurată în interiorul guvernului.