Cu toții ne-am dat cu părerea cel puțin o dată în viață despre ceva sau cineva. Această activitate a intrat în instinctul oamenilor, aceștia începând să o desfășoare fără să-și dea seama.

Fie că te întâlnește cu un prieten la un suc sau la o cafea și începi să discuți despre un subiect, ori că pur și simplu vorbești și-ți spui părerea direct despre ceva anume, această activitate a devenit una comună și desfășurată de fiecare persoană.

După părerea mea, există două tipuri de persoane de acest fel. În primul rând, oamenii care știu despre ce vorbesc, specializați într-un domeniu care pot să-și dea cu părerea despre un anumit subiect, având o părere validă și vorbind pe baza unor fapte. În al doilea rând, persoanele care pur și simplu comentează pe diverse subiecte doar de dragul de a vorbi, care nu au nicio specializare asupra temei de discuție.

Așadar, deși există persoane avizate care sunt chemate de diverse televiziuni, radiouri sau alte surse mass-media pentru a-și exprima părerea despre ceva, majoritatea persoanelor care desfășoară această activitate sunt oameni simpli, obișnuiți, care pur și simplu le place să-și dea cu părerea.

Cum iți pot influența viața părerologii?

Când ne aflăm în momente de cumpănă în viață, persoanele de care suntem apropiate ne pot ajuta cu sfaturi pentru a lua o decizie. Astfel, ei se pun în postura de părerologi în momentul în care noi le cerem ajutorul despre o situație existentă în viața noastră, urmând ca persoana să-și dea cu părerea despre aceasta.

Astfel, sfaturile pe care ni le pot da acești oameni pot fi benefice și ne pot ajuta să trecem peste momentul tensionat.

Există totuși și situații în care oamenii își dau cu părerea, fără a fi întrebați, despre un subiect sau un aspect al vieții noastre, fără a avea însă intenții bune. Este foarte important să nu dăm atenție acestor persoane, mai ales dacă nu fac parte din persoanele apropiate nouă, pentru că ne pot influența viața într-un mod negativ.

Unde pot fi întâlniți părerologii?

După cum am spus și mai sus, părerologii avizați pot fi chemați de diferite instituții de mass-media pentru a vorbi despre anumite subiecte. Însă persoanele care își dau cu părerea doar de dragul de a comenta ceva, unde se exprimă de obicei?

Părerologii „de ocazie”, ca să-i numim așa pe cei care își dau cu părerea fără a fi avizați, apar de cele mai multe ori pe rețelele de socializare. În zilele de astăzi, Facebook-ul sau Instagram-ul sunt printre rețelele pline de oameni care își exprimă propriile idei și opinii despre diverse subiecte sau incidente care se întâmplă în lume. De asemenea, pe aceste rețele este mult mai ușor să primești comentarii sau reacții din partea oamenilor, unii afirmându-se de acord cu părerea creatorului, iar alte păreri nefiind pe aceeași lungime de undă.

Totodată, alte două locuri unde oamenii își pot exprimă părerea sunt blogul și video blogul, unde oamenii postează articole, respectiv videoclipuri, și primesc comentarii pe baza produsului oferit.

În concluzie, fiecare persoană a trecut cel puțin o dată în viață prin postura de părerolog, chiar și acest articol putând fi considerat o lucrare în care o persoană (redactorul) își dă cu părerea despre un subiect, mai exact despre părerologi.