Tiny house sau fenomenul caselor mici promovează ideea de spațiu restrâns și simplu. Astfel, mișcarea tiny-house este una arhitecturală și socială, al cărei obiectiv este acela de a promova spațiile mici, simplitatea și ideea de a „trăi cu mai puțin”.
Alegerea unui stil de viață precum acesta, într-o casă mică, reprezintă o variantă ecologică și, totodată, o opțiune mai ieftină pentru cei care au un buget modest, dar își doresc să locuiască la casă.
Conform Codului Rezidențial Internațional din 2018, o casă mică este „o unitate de locuit cu o suprafață de maxim 37 de metri pătrați (400 sqare feet), excluzând mansardele”.  Astfel, orice casă de acest fel face parte din fenomenul tiny house.


Când a apărut aceste fenomen?


Mișcarea caselor mici este considerată că ar fi început în jurul anului 1970, când diverși artiști investigau acest concept, respectiv stilul de viață într-o casă simplă.
De asemenea, au fost scrise și câteva cărți în perioada respectivă despre acest fenomen, printre care se numără „Tiny Houses” din 1987, scrisă de Lester Walker, dar și „The Not So Big House”, scrisă de Sarah Susanka, reprezentând o contra-mișcare pentru casele mai mici.
Dar cărțile nu sunt singurele care au apărut în urma acestei mișcări, fenomenul caselor mici bucurându-se de o acoperire mediatică și pe alte suporturi. Această mișcare a fost prezentată și în emisiuni de televiziune precum „Tiny House Nation” din 2014, dar și de „Tiny House Hunters”.
De asemenea, Bryce Langston a creat și un canal de YouTube cu numele de „Living Big in a Tiny House”, în care prezintă case mici din diferite părți ale lumii, dar și locuințe eco.
Fenomenul a ajuns și în România, existând un grup de Facebook cu numele de Tiny House România, creat în urmă cu 3 ani, în care oamenii povestesc despre cum este să trăiești într-o casă mică, cer sau oferă sfaturi despre acestea, existând și oferte pentru cumpărarea unei asemenea locuințe.

Avantajele caselor mici


Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestor locuințe cu dimensiuni reduse este rapiditatea cu care acestea sunt construite. Bineînțeles, datorită faptului că nu depășesc 40 de metri pătrați, aceste case pot fi terminate doar în câteva luni.
Un alt plus al acestora este costul redus. Fie că vrei să construiești casa de la 0, ori o cumperi gata făcută, prețul acesteia va fi mai mic decât al unei case de dimensiuni mai mari. De asemenea, cheltuielile de întreținere ale caselor mici, cât și costurile pentru mobilă sunt reduse, datorita locului limitat care există.
Totodată, curățarea și amenajarea acestor spații este mai rapidă. Iar când vine vorba despre încălzirea casei pe timp de iarnă sau răcorirea acesteia vara, este mult mai ușor de făcut.


Dezavantajele caselor mici


Fiind gândite ca un spațiu deschis, în care dormitorul devine living pe timp de zi, iar baia și bucătăria sunt reduse ca dimensiune, spațiul este limitat. Dacă ești o persoană căreia îi place să dețină multe lucruri, casele mici nu te vor avantaja, deoarece nu vei avea un loc de depozitare extins.
De obicei, în acest tip de casă există o singură baie, ceea ce poate crea un disconfort dacă locuiesc mai multe persoane în casă sau dacă acestea obișnuiesc că petreacă destul de mult timp în baie.
După cum am menționat și mai sus, în majoritatea timpului dormitorul va deveni living pe timp de zi în acest tip de locuință. De asemenea, este posibil să nu existe camere speciale pentru musafiri și nici prea mult loc pentru organizarea de întâlniri sau petreceri cu multiple persoane.
Astfel, casele mici reprezintă un nou mod de viață, care pătrunde ușor-ușor și în țara noastră, și care oferă posibilitatea persoanele care au un buget redus să aibă un spațiu al lor, o casă doar pentru aceștia.