Astăzi identitatea de gen a început să nu mai fie tratată ca un subiect tabu, ci să fie din ce în ce mai mediatizată și mai discutată de către publicul larg. Totuși, lucrurile au fost cu mult mai diferite în trecut, atunci când identitatea de gen era considerată de oamenii din jur drept o boală mintală. Uite aici cum a evoluat fenomenul, de la stereotipuri și prejudecați, la toleranța de astăzi.

La ce se referă identitatea de gen?

Probabil nu iți este foarte clar la ce se referă termenul. La o simplă căutare pe Google, aflam că identitatea de gen se refera la genul cu care o persoană se identifică. Destul de simplu, nu?  Totuși, există multe persoane care confundă identitatea de gen cu sexul biologic. În realitate, cele două nu sunt mereu una și aceeași. Acesta este cazul persoanelor transgen, care spre exemplu sexul la naștere poate fi diferit față de genul cu care acestea se identifică.

Până de curând, se punea accentul pe diferențele dintre însușirile atribuite bărbaților și cele atribuite femeilor, iar societatea cerea oamenilor să se conformeze acestora, fie că aceștia se regăseau sau nu în aceste idealuri. Multe persoane nu se mai regăsesc ca fiind parte unui anumit gen, nu mai consideră rochiile strict articole vestimentare feminine sau machiajul și lacul de unghii ca fiind destinate exclusive femeilor. Ba chiar, în afară, predominant în Statele Unite ale Americii a început acest fenomen în care o persoană nu mai dorește să fie numită un el sau o ea, în engleză “she/her”, “he/him”, ci pentru că neconsiderându-se parte a niciunui gen, prefere pronumele “they/them”.

Stereotipuri și prejudecăți

Multe țări considerau până acum că persoanele transgen suferă de o afecțiune psihică numită:”tulburare de identitate de gen”, afecțiune ce intra în categoria tulburărilor mintale. Una dintre aceste state este Japonia, care cere persoanelor care doresc să își schimbe genul, să le fie atribuit acest diagnostic, în urma unei vizite la psihiatru și să fie sterilizate până când vor fi înregistrate în documente cu noua identitate.

De multe ori, persoanele transgen au parte de discriminare mult mai puternică decât homosexualii, lesbienele sau persoanele bisexuale. Legea Uniunii Europene împotrivă discriminării interzice orice tip de discriminare sexual la locul de muncă. Curtea Europeana de Justiție a decis că orice persoană transgen, care a suferit o discriminare poate fi protejată dacă recurge la o redefinire completa a genului. Ce însemnă asta? În termini comuni: operație de schimbare a sexului.

Din păcate, în state UE  precum România sau Bulgaria discriminarea persoanelor transgen nu este considerata că fiind nici discriminare sexual, nici  pe motive legate de orientarea sexuală.

Identitatea de gen NU mai este considerată boală mintală

Psihologii și medicii au descoperit că persoanele care nu se identifică cu genul cu care s-au născut nu suferă de niciun fel de tulburare sau afecțiune psihică.

În 2019, la sfârșitul lunii mai Agenția Națiunilor Unite responsabilă de sănătate a aprobat decizia că manualul global al diagnozelor să nu mai cuprindă noțiunea de “tulburare de identitate de gen”. Astfel, Organizația Mondiala a Sănătății nu mai consideră că o persoană transgen suferă de o tulburare mintală. Ceea ce înainte purta denumirea de “tulburare de identitate de gen”, acum este clasificata că fiind “incongruență de gen” și este acum sub umbrelă capitolului despre sănătate sexuală, în loc de tulburare mintală cum era considerate inițial.

Diferența dintre transgen și transsexual

Distincția dintre cei doi termini stă la baza diferenței dintre gen și sex. Transsexualitatea pune accentul pe aspectele fizice ale sexului unei persoane, în timp ce termenul “transgen” se referă la genul psihologic al unei persoane.

Este important de știut că multe persoane transgen refuză să folosească pentru ele termenul de “transsexual”, la fel cum unele persoane transsexuale nu vor să fie incluse în conceptual de transgen.