Câinii, pisicile, hamsterii ori alte animale de companiei au nevoi speciale de care trebuie să ținem cont dacă ne hotărâm să adoptăm unul dintre acestea.

Pe lângă faptul că sunt extrem de drăguțe și îți pot transmite o stare de bine când ești în jurul lor, animalele sunt o responsabilitate destul de mare. Trebuie să știi să ai grijă de ele, să le hrănești, să le oferi atenție, precum unei persoane, pentru că sunt niște ființe vii și trebuie și ele respectate.

În acest articol, vom discuta despre lucrurile pe care trebuie să le știi și să le faci înainte să adopți un animal de companie, pentru a-i oferi atenția și grija de care acesta are nevoie.

Documentează-te despre viitorul tău animal de companie

Înainte de a adopta un animal este foarte important să te documentezi despre acesta. Trebuie să știi ce îi place, ce nu-i place și dacă se potrivește cu modul tău de viață.

Dacă ai un stil de viață activ sau nu prea ai timp, îți trebuie un animal calm, care nu este prea pretențios. În schimb, dacă îți permite timpul, poți să adopți un câine mai jucăuș și mai energic, care are nevoie de mai multă atenție.

Ai suficient timp pentru viitorul animăluț?

Dacă te hotărăști să adopți un animal, trebuie să îți faci timp pentru acesta. Fie că vorbim de timp pentru scos afară, cum este în cazul cățeilor, ori că facem referire la timpul pe care îl acordăm pentru joacă, este important ca persoanele care vor adopta animale de companie să le ofere acestora atenție și să nu le neglijeze.

Dacă sunteți persoane ocupate dar totuși vreți un animăluț, puteți să căutați unele care nu necesită atât de multă atenție, precum sunt peștii sau hamsterii.

De asemenea, este necesar să nu uitați să le hrăniți, deoarece și acestea sunt ființe și au nevoie de mâncare și apă pentru a supraviețui, să le curățați pe ele și după ele.

Aranjați-i un spațiu doar al său

Pentru a-l învăța cu un loc al său pe viitorul animal de companie, putem să îi pregătim un loc din casă unde să doarmă sau pur și simplu să stea. Îi putem aranja un pat special pentru animale, unde acesta se poate odihni, și achiziționa câteva jucării pentru a-l ține ocupat.

Totodată, daca dorim să adoptăm un animal de talie mai mare, cum ar fi un câine, locuința trebuie să fie una corespunzătoare, care să îi ofere spațiul necesar.

Observă-i schimbările comportamentale

Trebuie să fii foarte atent la schimbările de comportament pe care le poate avea animăluțul tău. Dacă acesta este foarte energic într-o zi, iar în următoarele pare lipsit de viață, este important să mergi la un veterinar pentru a afla cauza acestor schimbări bruște.

Aceste ființe sunt foarte sensibile și, din această cauză, trebuie să le aloci o atenție sporită pentru a-ți da seama din timp dacă se petrece ceva cu ele.

Vizite periodice la veterinar

Ca și oamenii care merg la doctor pentru controale de rutină, animalele trebuie să fie și ele duse la veterinar periodic, nu doar când ceva nu este în regulă cu acestea. În acest mod, se pot observa și schimbările prin care acestea trec și, totodată, veterinarul și animăluțul pot crea o conexiune, iar acestuia din urmă nu îi va mai fi frică la viitoarele vizite.