Deținător a numeroase distincții, cu un palmares impresionant de-a lungul celor mai bine de 70 de ani de mariaj cu Regina Elisabeta a II a, nu există contemporan să nu fi aflat măcar în treacăt despre existența lui. Prințul Philip, al Greciei și Danemarcei, s-a născut la 10 iunie 1921 și a trecut în neființă, recent, la 99 de ani, din cauze care încă nu au fost date publicității.

 Verișor de-al treilea cu cea care avea să îi devină soție, Regina Elisabeta, acesta a împărtășit cu soția lui o căsnicie care avea să devină un model al susținerii , suportului și iubirii necondiționate.

Deși bună parte din viața lui a fost trăită sub ochii publicului, există câteva lucruri despre Prințul Philip care nu sunt atât de cunoscute. Iată câteva dintre ele, pentru a vă contura o imagine despre omul care a stat în spatele imaginii regale.

1# Copilăria Prințului Philip a fost una grea. Pe fondul războiului dintre Grecia și Turcia (1919 – 1922), unchiul său, Constantin I, a fost obligat să abdice și întreaga familie regală a fost forțată să fugă din Grecia când acesta era încă mic. Unele rapoarte sugerează că ar fi fost scos din țară pe vasul HMS Calypso, ascuns într-un coș de nuiele pentru fructe.

2# Majoritatea copilăriei a petrecut-o departe de părinți. Prințesa Alice, mama sa a fost diagnosticată cu schizofrenie și îndepărtată de familie, internată la un sanatoriu, în timp ce tatăl său a preferat compania unei amante. Tânărul Philip a fost trimis să studieze în Anglia, și pasat de la o rudă la alta în timpul vacanțelor.

3# Înainte de căsătoria cu Regina Elisabeta a II a, în 1947, renunță la apartenența Greacă și Daneză, fiind neutralizat ca cetățean al Marii Britanii. Prin acest demers, a renunțat practic la succesiunea la tronul Danemarcei și la orice pretenții derivă din linia sa succesorală.

4# Cu o deschidere extraordinară către noutate, este primul membru al familiei regale Britanice, care îmbrățișează televiziunea, fiind de acord ca evenimentul care marchează cununia sa cu Regina Elisabeta a II a să fie transmis de televiziune, devenind și primul membru al familiei regale care este intervievat.

5# Se pare că premierele au fost pentru Prințul Philip un mod de viață: este unul dintre cei mai tineri locotenenți ai Marinei Britanice, iar în 2011 este numit Lord High Admiral a întregii Marine Britanice. La fel de pasionat de aer, ca și de apă, își ia brevetul de pilot în 1953, ultimul zbor efectuându-l la vârsta de 76 de ani!

Lista ar putea să continue, Prințul Philip fiind o figură marcantă a secolului trecut și al noului mileniu. Însă cel mai mare credit pe care i-l putem acorda este acela de a păstra întotdeauna suportul de care orice lider ca Elisabeta a II a, are nevoie. Activ implicat în viața de familie, iubit de copii și nepoți deopotrivă, Prințul Philip a reușit să ofere celor pe care îi iubea, ceea ce a lipsit din copilăria sa: prezența și iubirea necondiționată!