Vlad Țepeș, fost domnitor dinaintea formării țării noastre, a devenit un personaj istoric prin prisma legendelor despre acesta și este asociat în zilele noastre cu mitul lui „Dracula”, un personaj râvnit de către străini.

Totuși, oricât de cunoscută a devenit România pentru această legendă, se pare că nu prea știm să profităm de aceasta și să atragem turiști pentru a crește popularitatea, cei care profită cu adevărat de mitul pornit din țara noastră fiind străini din diverse părți ale globului.

Legenda lui Vlad „Dracul” Țepeș

Acesta a domnit de trei ori în Țara Românească: în 1448, 1456-1462 și în 1476 și își avea originile în Sighișoara.

Porecla de „Țepeș” i-a fost atribuită acestuia pentru modul de pedepsire a oamenilor prin tragere în țeapă, turcii supranumindu-l pe acesta „Prințul Țepeș”. Prima oară când a fost menționat acest nume a fost în 1550, într-o cronică valahă, rămânând în acest mod în istoria românilor.

 De asemenea, denumirea de „Dracul” vine de la numele atribuit tatălui său, care făcea parte din Ordinul Dragonului, care lupta împotriva necredincioșilor și a ereticilor. Astfel, de la numele ordinului au plecat mai multe porecle, printre care Dracea, Drăculea și Dracula.

Nuvela „Dracula” al lui Bram Stoker

În cartea intitulată „Dracula” și apărută pentru prima dată în 1897, scriitorul irlandez încearcă să îmbine legenda modernă cu cea medievală a lui Vlad Țepeș. În această nuvelă, sunt prezentate acțiuni care au fost desfășurate în Transilvania și Anglia secolului al XIX-lea, iar personajul principal este inspirat de fostul domnitor, care este descris ca un vampir ce se hrănește cu sânge de om și un amator de cruzimi.

Totuși, elementul comun al celor două legende este numele personajului principal „Dracula”, întrucât Bram Stoker a dorit să scotă în evidentă negativismul conducătorului Țării Românești.

Turiști atrași de Dracula

Străini din diferite părți ale lumii sunt atrași de mitul acestui personaj care a luat viață în România. Astfel, locuri din țară, precum Transilvania, Castelul Bran sau Turnul Chindiei sunt doar trei dintre locațiile pe care turiști aleg să le viziteze și să afle adevărul din spatele legendelor.

În anul 2015, o echipă de la Universal Pictures, distribuitorul filmului “Dracula Untold”, împreună cu alți 25 de jurnaliști, specializați în critica de film, din SUA, au vizitat Castelul Bran și Turnul Chindiei pentru a descoperii adevărata legenda a lui Vlad Țepeș.

De-a lungul anilor, în România au fost mai multe tentative de exploatare a acestei legende, dar care nu s-au concretizat niciodată.

În anul 2011, Elena Udrea afirma„Noi acum lucrăm la un circuit Dracula şi la un circuit roşu, legat de urmele comunismului şi ale dictaturii. De asemenea, în anii următori, proprietarul agenției de turism „Paralela 45”, Alin Burcea, a vrut să creeze un circuit Dracula în parteneriat cu o agenție din Marea Britanie.

Cum profită străinii de mitul lui Dracula

Dacă România este cunoscută de către străini pentru sportivii de excepție, nici legenda lui Dracula nu se lasă mai prejos. Mulți străini știu de unde pornește mitul nemilosului vampir și aleg câteodată chiar să viziteze punctul de plecare al acestei legende, respectiv Transilvania.

Totuși, țara noastră nu prea a exploatat acest personaj, cei care însă au făcut bani buni prin prisma lui Dracula fiind casele de producție de la Hollywood. Printre aparițiile populare ale acestui personaj se numără: filmele „Hotel Transilvania”, serialul „Dracula” din 2013 sau filmul „Dracula Untold”.