Chiar dacă unii o consideră un subiect plictisitor, istoria este de fapt foarte importantă. Fără evenimentele și personajele ei faimoase poate tu nu ai fi avut astăzi șansă de a citi aceste rânduri de pe smartphone-ul tău de ultimă generație.

Totuși, deși școala ne-a învățat tot feluri de lucruri istorice interesante, se pare că unele informații nu au fost înțelese chiar corect până și de istorici. Uite aici patru lucruri pe care le știai greșit despre istoria lumii.

Avea sau nu Cleopatra sânge de egiptean?

Poate una dintre cele mai cunoscute femei din istorie, Cleopatra a fost ultima regină a Egiptului. Două dintre cele mai mari mituri legate de regina Nilului se refereau la originile și frumusețea sa răpitoare. Dacă în cazul primului, s-a demonstrat de câțiva ani că regina Cleopatra nu avea un chip pe atât de frumos pe cât am crede, în ceea ce îi privește rădăcinile, aceasta ar fi fost de fapt grecoaică. Cleopatra făcea parte dintr-o dinastie numită Ptolemeu. În familia, cu origini grecești, nu se vorbea limba egiptenilor, ba mai mult, Cleopatra ar fi fost prima care a îndrăznit să o învețe.

Statuile din Grecia și Roma Antică nu erau albe

În muzee sau în cărțile de istorie, statuile ni sunt prezentate într-un alb impecabil. De fapt, realitatea este altfel. Ani de cercetări le-a trebuit arheologilor să descopere că statuile vechi de mii de ani erau în realitate pictate în culori vii. Primul care a făcut această descoperire a fost arheologul Vinzenz Brinkmann, când, în anii ’80, a observant că pe sculpturile grecești existau mici puncte de culoare. Spre exemplu, celebra statuie Venus era în timpul antichității foarte colorată. Aceasta avea pe atunci ochii colorați, pielea roz și buze roșii.

Lui Newton nu i-a căzut un mar în cap când a descoperit gravitația

Deși, în mare parte povestea pe care o cunoaștem cu toții, în care lui Newton îi cade un mar în cap și așa el își dă seama de existent gravitației este adevărată. Totuși, singurul aspect greșit este că lui Newton nu i-a căzut mărul în cap, ci a căzut lângă el.

Fructul oprit nu a fost un măr

Să  rămânem puțin în zona fructelor și aici, încă un mit s-a strecurat în istorie. Deși, acesta nu este unul pe care îl putem demonstra, se pare totuși că fructul oprit pe care Adam și Eva l-au mâncat în Gradina Edenului și cu care au fost ademeniți de Diavol, nu a fost un mar. Acesta ar fi fost mai degrabă o smochină.