Orașul lui Bucur, Capitala, Bucureștiul meu iubit

Indiferent cum alegi să-i spui, este un oraș care încă mai are multe de oferit. Chiar și bucureștenii get-beget, care se laudă că au străbătut orașul de la un capăt la altul, pot avea supriza să găsească locuri despre care nu aveau nici cea mai vagă idee.

De altfel, chiar și în condițiile în care clădirile moderne se înalță la orice pas, Bucureștiul încă mai are ”misterele” lui, locuri cu adevărat frumoase, pe care prea puțini sunt cei care le cunosc.

Despre câteva dintre ele vei afla în continuare, trebuie doar să ai puțină răbdare.

Casa Melik

Casa Melik este, potrivit istoricilor, cea mai veche locuință din București. Ea numără aproximativ două veacuri și jumătate de existență, dar prea puțini sunt cei care știu de ea.

Despre cel care a construit-o – un spătar – nu se mai știe mai nimic, nici măcar numele. La moartea acestuia, în 1815, casa a fost vândută unui negustor armean, și se spune că suma cerută pentru ea a fost una uriașă pentru acele vremuri.

Acum, casa ”vorbește” cel mai bine despre Bucureștiul de odinioară, iar frumusețea ei cucerește de la prima vedere.

Casa Miţei Biciclista

Cine nu a auzit de Mița Biciclista? De numele ei se leagă multe povești, mai mult sau mai puțini adevărate, care au transformat-o pe celebra curtezană într-o adevărată vedetă a vremurilor, și al cărei renume a trecut cu succes proba timpului.

Maria Mihăescu, pe numele ei adevărat, a avut parte de o educație aleasă, la pension.

Primul său amant a fost însuși Regele Leopold al Belgiei. A devenit Mița Biciclista grație limbii mai ascuțite a unui gazetar, George Ranetti, îndrăgostit în secret de ea.

Umorul bucureștenilor a dus mai departe numele, care s-a transformat în renume. Casa sa este situată pe strada Cristian Tell, iar acum așteaptă tristă, unele vremuri mai bune în care să fie readusă la gloria de odinioară

Schitul Darvari

Este greu de imaginat că în Bucureștiul zilelor noastre mai poți găsi o oază de liniște adevărată.

Cu toate acestea, Schitul Dărvari își duce și astăzi misiunea mai departe, și oferă bucureștenilor obosiți de tumultul zilnic momente de liniște și reculegere spirituală.

Situat chiar în Centrul Capitalei, în apropierea Grădinii Ioanid, schitul impresionează prin discreție, dar și prin frumusețea locului.

Strada Xenofon

Știm cu toții problemele cu traficul din Capitală. Nu există stradă care să nu fie sufocată de mașini, iar zgomotul acestora ne însoțește peste tot.

Dar știați că, printre locurile neștiute ale Bucureștiului se află și o stradă pe care nu a circulat vreodată o mașină?

Dacă nu, vă spunem că aproape de Parcul Carol există strada Xenofon, singura în trepte din București, și care are în spate mai bine de două secole de existență.

Din păcate, nici cei care locuiesc azi în zonă nu știu prea bine istoria locului, iar străduța așteaptă, discret, trecerea timpului. O altă fărâmă din Bucureștiul de odinioară pe care mult prea puțini sunt cei care știu să îl aprecieze și să-l iubească.

Castelul Ţepeş

Celebrul domnitor muntean, Vlad Țepeș, a fascinat dintotdeauna și nu puțini sunt cei care l-au admirat pentru felul în care a știut să instaureze dreptatea în țară.

Printre aceștia se află și regele Carol I, care a vrut să-l aibă, într-un fel mai aproape.

Acesta a apreciat mult cetatea Poenari, așa că a cerut arhitecţilor Ştefan Burcuş şi V. Ştephănescu să i-o ”aducă” mai aproape, în București. Cei doi s-au achitat cu brio de sarcina trasată de regele Carol I, și au construit Castelul Țepeș, de fapt o replică la scară mai mică a Cetății Poenari.

În anul 1906, pentru a marca 40 de ani de domnie, în Parcul Carol a fost organizată Expoziția Generală a României, prilej cu care a fost inaugurată și această clădire. Era, la rândul ei, felul în care regele Carol I a ales să le prezinte străinilor veniți în orașul lui Bucur, cât de mult a evoluat țara în ultimii 40 de ani.

Străinii care au avut ocazia să o admire atunci au fost foarte impresionați, mai ales că din turnul ei se poate admira o frumoasă panoramă a orașului, ca să nu mai vorbim de Parcul Carol din apropiere.

Dacă ajungi prin zonă, ar fi păcat să nu admiri această frumusețe ascunsă a Bucureștiului, și care îți va readuce în fața ochilor vremuri demult apuse.

Acestea au fost propunerile noastre pentru doar câteva dintre locuri neștiute din București. Ele sunt, cu siguranță, mult mai numeroase, așa că îți lansăm invitația să lași mașina în parcare, să iei Capitala la pas și să le descoperi și singur.

Vei descoperi, cu surprindere, locuri frumoase, care merită să fie puse în valoare, dar care au căzut, pe nedrept, în uitare. Haideți ca, împreună, să readucem la viață frumusețea de odinioară a orașului!