Searialele pot reprezenta atât o sursă de inspirație și învățare în proporție de 30%, cât și un mediu de eliberare pentru fiecare persoană, în aproximativ 40% dintre cazuri. În general, acestea sunt vizionate în mare parte de tineret, ceea ce îi fac să uite de realitatea în care trăiesc și să îi influențeze atât pozitiv, cât și negativ.

Printre urmările pozitive ale consumului de seriale de orice categorie de vârstă se numără învățarea unei limbi străine, deoarece ascultând așa des cum vorbesc personajele serialelor, înveți  să te exprimi mai bine, îți îmbogățești vocabularul,etc;  un alt aspect pozitiv este faptul că îți creează un mediu liniștitor, reușind să te facă să uiți de-a lungul vizionării lor, de realitatea dură în care trăim.

Ei bine, acestea nu au doar urmări pozitive, ca orice lucru, folosit în abundență, poate deveni nociv, când se întâmplă ca serialele să te facă să uiți de tine, de prieteni, de viața ta reală, atunci este o mare problemă.

Tinerii, în prezent, cum prind puțin timp liber după ce termină cu temele, sau diversele activități prioritare, aleg să vizioneze un serial, în loc să iasă cu prietenii la o plimbare, sau pur și simplu să socializeze. Acest aspect este o urmare negativă a consumului de seriale, deoarece aporximativ 70% dintre generațiile actuale procedează așa, motiv pentru care pot apărea diverse probleme de integrare în grupuri. În anumite momente aleg să ia drept exemplu un personaj negativ din seriale, fapt ce îi face să devină niște persoane de care lumea se ferește, urmând mai apoi să treacă prin perioade de singurătate din cauza acestui fapt.

Adulții, petrec și ei timp în fața unui tv sau al unui laptop, vizionând câte un serial la o perioadă destul de lungă de timp,  în proporție de 80% femeile alegând seriale de dragoste sau comedie, iar 7 din 8 bărbați, documentare sau acțiune.

În anumite cazuri serialele sunt o bună sursă de divertisment sau de informare cu privire la diverse lucruri, dar în alte situații, pot fi sarea de pe rană și starea de melancolie a persoanelor care suferă, regăsindu-se în anumite secvențe din serial.

Un aspect unic la seriale sau filme este faptul că te poți transpune într-o altă lume și să trăiești odată cu personajul în care te regăsești, acest lucru oferindu-ți o stare foarte bună și specială de fiecare dată. Această transpunere din lumea reală în cea virtuală, este precum o oază de liniște, asemenea unui colț de rai, din care nu ai mai pleca niciodată, pentru că în anumite momente din seriale, totul pare perfect, iubirea nu se sfârșește niciodată, iar veștile bune nu incetează să mai curgă.

Așadar, serialele vizionate în intervale de timp reduse, te vor face să te bucuri mai mult de ele și de starea de bine pe care ți-o aduc, vor diminua efectele negative ce pot apărea în urma lor, iar excesul acestora va cauza multe urmări neplăcute, mai ales în  rândul tinerilor, întrucât nu vor mai știi să profite și să se bucure de viața reală, ci doar de cea virtuală.