O nouă invenție a fost creată pentru noi pe timp de pandemie și este atât de la îndemână. Putem face turul unui muzeu ales chiar de la noi de acasă. Putem vizita muzee din toată lumea ! De la Muzeul Antipa din București la Muzeul Louvre din Paris. Căutând pe Google pe diferite site-uri sau pe paginile media ale muzeelor, veți putea găsi link pentru vizitarea acestora. La final de articol vă voi lăsa și eu câteva, ca și recompensa. 

Având în vedere vremurile în care majoritatea timpului trebuie petrecut în casă, oamenii s-au gândit la un mod de a vizita sau de a privi lucruri care puteau fi văzute doar dacă plecați de acasă. Exemplu fiind tururi virtuale ale muzeelor, teatru și operă filmate fără public sau chiar cântări live făcute de artiști renumiți. Toate s-au făcut online, venind în ajutorul nostru pentru a ne simți bine în timpul nostru liber. 

Fără costuri și fără a face vreun efort, poți vizita orice fel de muzeu dorești, de artă, istorie, arhitectură. Chiar Google a colaborat cu peste 1200 de instituții culturale din întreaga lume și a format proiectul Google Art. Și pe Facebook găsiți zeci, dacă nu sute de postări legate de tururi virtuale, precum postarea celor de la Comisia Europeană în România care ne îndeamnă să le “vizităm” pe toate.

Poate nu se compară cu sentimentul live, când mergi și vezi cu ochii tăi o pictură sau un artefact, când te plimbi încet și observi orice detaliu, și așa încet trec ore de vizualizat. Dar trebuie să fim responsabili ca să mai simțim aceste lucruri și ca să revenim la normal. Un prilej foarte bun ca de acum, când veniți acasă și nu aveți ceva important de făcut, să faceți o vizită sau 2 unui muzeu la alegere, aveți de unde. Cei care s-au ocupat de grafică au făcut o treabă excelentă, deoarece poți vedea la 360 de grade orice încăpere din muzeu iar exponatele se pot vedea la o rezoluție extrem de bună. Iar la unele tururi se pot include chiar și sunete, prezentări video, hărți și busole.

Atenție, o vizită la muzeu, chiar și virtuală, durează ceva timp ! Dar merită! 

http://www.europeana.eu/portal/ro

https://artsandculture.google.com/partner 

https://bit.ly/2QclZUg

http://www.cimec.ro/muzee/muzee-cu-tur-virtual.html