Deși se află în mijlocul unui scandal în care este acuzată că ar colabora cu firmele care exploatează poporul uyghur, Zara este pregătită de noi lansări de produse.

De dată aceasta, lanțul de magazine pregătește lansarea propriei linii de cosmetice sută la sută vegane. Zara promite produse ecologice, netestate pe animale și care vor putea fi reîncărcabile. Prețurile însă,  vor fi pe masură, prețul unui fard  vegan de obraji marca Zara ajungând la 18 euro. Lansarea vine chiar într-un moment tensionat în care brandul se află, fiind acuzat că nu a încetat colaborările cu firmele care ar forță poporul uyghur să muncească pe plantațiile de bumbac din China.

În  luna decembrie a anului trecut, Centrul pentru Politică Globală a emis un raport în care prezenta  relația dintre industrie și sistemul de transfer al forței de muncă al guvernului chinez.  Pe scurt, a fost făcută publică realitatea pe care sute de mii de uiguri din China o trăiesc, muncă forțată până la epuizare și condiții groaznice.  

O bună parte din nivelul  bumbacului la nivel global provine din regiunea uigură din vestul Chinei, unde guvernul își curăță etnic minoritatea musulmană.  Ceea ce este  mai grav este că  marile conglomerate de modă știu acest lucru. Lanțuri de magazine mass-market se aprovizionează în principal din această regiune.

Guvernul chinez a implementat un program de curățare etnică, a cărui parte integrantă este reprezentată de muncă forțată. Populația uigură și alte popoare cu majoritate turcă și musulmană sunt supuse de conducerea politică a Chinei, muncii involuntare și „reeducării”.

H&M spune adio profitului de pe urmă represiunii brutale a uigurilor

Reprezentanții companiei H&M au anunțat că refuză să mai cumpere bumbac din Turkestanul de Est și astfel să nu mai contribuie la tratamentul brutal a uigurilor pentru a obține un profit suplimentar. Reacția guvernului chinez nu a întârziat să apară, guvernul criticând decizia brandului de haine de a nu mai colabora cu producătorii locali. 

Zara acționează sub presiune?

Deși H&M a luat poziție, Zara se pare că încă se află sub presiunea guvernului Chinei, Zara susține că este de acord cu interzicerea muncii forțate în lanțurile sale de aprovizionare. Totuși reprezentanții lanțului de magazine nu au oferit însă nicio explicație credibilă cu privire la modul în care pot face acest lucru, având în vedere legăturile brandului cu o regiune în care toate bunurile sunt susceptibile de a fi afectate de muncă forțată

Compania mamă a brandului Zara, Inditex, a publicat o declarație pe site-ul său web, prin care preciza politică de toleranță zero a companiei pentru muncă forțată și că nu are relații cu nicio fabrică din Xinjiang.  La scurt timp, postarea nu a mai putut fi găsită, iar la ora actuală această încă apare ca “ștearsă’.

Acesta ar putea fi un semn că Zara se folosește în continuare de lanțurile de aprovizionare unde sunt puși la muncă forțată mii de oameni, totuși, ironic sau nu, brandul lansează produse ecologice în ideea de a deveni mai prietenos cu planetă.