În anul 1976, Steve Jobs împreună cu Steven Wozniak, puneau în mișcare o firmă de produse electronice situată într-un garaj închiriat din Palo Alto, din sudul Californiei. Acest garaj a reprezentat piatra de temelie de la care au plecat cei doi, ajungând în momentul actual cel ma valoros brand din lume „Apple”, împreună cu „Amazon” și se află pe prima poziție la nivel global din perspectiva capitalizării de piață. Apple este cea mai mare companie din domeniul tehnologiei și datorită veniturilor obținute, este evaluată la peste 2.140 de miliarde de dolari.

Când a fost fabricat primul dispozitiv Apple și care a fost acesta?

Primul dispozitiv din categoria Apple a fost calculatorul Apple 1, care a fost lansat la data de 11 aprilie anul 1976. Prețul acestui calculator era de 666,66 dolari și putea fi comparat cu o placă de bază, ce conținea un procesor RAM și cipuri text-video.  Odată cu punerea pe piață a acestui dispozitiv, ce putea fi achiziționat la un preț mult prea mare pentru a fi accesibil tuturor, au apărut și competitori, compania Samsung și Huawei.

Cum a supraviețuit compania pe pandemie?

În timpul pandemiei, când au fost afectate cele mai multe industrii, tehnologia a fost singura care s-a dezvoltat la cel mai înalt nivel, așa cum este și cazul celor de la Apple. Compania a înregistrat o creștere a veniturilor de 54% în trimestrul al doilea al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Majoritatea persoanelor au optat pentru cumpărarea unui telefon mai performant în pandemie, a unui laptop cu sistem de operare mai rapid, sau a unei tablete cu camera video mai avansată. La finalul anului 2020, compania Apple a înregistrat cele mai mari venituri,mai exact  de 11,4 miliarde de dolari și 1 miliard de iPhone-uri active global. Toate aceste creșteri record au pornit de la lansarea noi serii iPhone 12 și a MacBook-urilor cu procesorul Apple M1, aducând rezultate care să depășească așteptările tuturor.

 

Anul 2021, vânzările de top

Încă din primul trimestru al anului 2021, Apple domină atât clasamentul vânzărilor, cât și pe cel al încasărilor cu iPhone 12, care a fost considerat cel mai bine vândut telefon din lume. Vânzarea acestuia a reprezentat 5% din numărul total de dispozitive achiziționate la momentul respectiv, urmând mai apoi, cel mai scump model al seriei: iPhone 12 Pro Max și iPhone 12 Pro, care se situează în top 3, cele mai bine vândute telefoane.  Vânzarea modelului iPhone 12 Pro Max, a reprezentat  12% din piață, modelul iPhone 12, a reprezentat 11% din încasări, iar  modelul iPhone 12 Pro, se clasează pe locul al treilea cu încasări de 9%. Pe lângă dezvoltarea veniturilor datorate de seria iPhone 12, compania a înregistrat încasări considerabile generate și de Apple Watch și AirPods, cu o creștere de 24%, ajungând la 7,8 miliarde de dolari. Chiar și serviciile oferite de Apple ( App Store,  Apple TV, Apple Music, Apple Pay,etc) au contribuit la o creștere cu 27%, ajungând la 16,9 miliarde de dolari. Apple deține un procent de 35% din vânzările de telefoane, iar acest aspect reprezintă aproximativ 35 de miliarde de dolari din totalul de 100 de miliarde, bani care au fost obținuți de toate companiile care produc telefoane de tip smartphone.