Cel mai bogat român în prezent, este antreprenorul și co-fondatorul și CEO-ul companiei UIPath, pe numele lui complet Daniel Solomon Dines, în vârstă de 49 de ani. Deși numele lui, nu pare să fie de român, Daniel s-a născut în Municipiul Onești din Județul Bacău, iar în prezent, trăiește în New York împreună cu familia, -soția și copilul-.

Viața lui Daniel de dinaintea faimei

Daniel a lucrat în anul 1976 în cadrul companiei Crinsoft, firmă specializată în servicii de cercetare și dezvoltare pentru producătorii de software, iar un an mai târziu a terminat studiile la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității București. După aproape 5 ani, a lucrat ca inginer de dezvoltare software în cadrul gigantului american Microsoft, iar în anul 2005 a renunțat la acesta, pentru a pune bazele companiei sale.

Ce l-a îndemnat pe român să urmeze această carieră?

Este vorba de un coleg de-al acestuia din facultate, care s-a angajat ca programator, câștigând suma de 300 dolari/lună, pe când el avea 30 doar dolari/lună, lucru ce l-a motivat pe Daniel să se apuce de învățat, petrecând toata vara pentru a desluși un limbaj de programare. După câteva luni, a fost angajatul unei firme micuțe, ce nu avea un număr suficient de calculatoare , dar acest fapt „a fost plăcerea vieții mele”, mărturisește Daniel.

Motivele pentru care ar trebui să fim mândri de românul nostru!

Acesta este renumit atât în țară, cât și în afară pentru averea sa de aproximativ 6 miliarde de dolari, clasându-se pe locul 451 în clasamentul Forbes cu cele mai bogate persoane din lume și pe locul 1, în anul 2020, în top 10 cei mai bogați români. Această sumă de bani, reprezintă un salt uriaș, comparativ cu anul trecut, când lui Daniel i-a fost evaluată averea la 1,3 miliarde de dolari. A ocupat această poziție importantă, datorită înființării companiei DeskOver în anul 2005, împreună cu Marius Tîrcă, pe care au redenumit-o mai târziu UIPath și a mutat sediul companiei la New York în anul 2018. 

Ulterior, au extins compania și în afara țării, deschizând birouri în Londra, Bangalore, Paris, Singapore, Washington, DC și Tokyo. UIPath este o companie privată și globală de software, care se ocupă cu dezvoltarea unei platforme pentru automatizarea proceselor robotizate .

Cum a reușit Daniel să dezvolte compania UIPath?

Primul client al companiei a fost în anul 2014, o companie de BPO din India, care a venit cu scopul de a face un proiect-pilot,dar inițial vorbiseră cu unul dintre competitorii firmei UIPath, însă erau prea scumpi și deloc receptivi la sugestiile lor, motiv pentru care cei din India au considerat că vor comunica și își vor dezvolta proiectul mult mai bine prin intermediul companie UIPath. Conform celor întâmplate, s-au hotărât să trimită  3 oameni în India, timp de 3 luni pentru a înțelege mai bine piața și exact asta s-a întămplat, lucrurile au decurs foarte bine, au realizat cât de bun este produsul lor, dar în același timp și cât de greșită este piața în care se aflau.

În decursul aceluiași an, compania a mai avut parte de 2 clienți, unul din Capgemini, iar celălalt din Cognizant,iar cu ajutotul celor 3 feedback-uri ale  primilor clienți ale companiilor „am reuşit să dezvoltăm produsul” afirmă Daniel Solomon.

   Astfel, Daniel a reușit să își urmeze pasiunea până la cel mai înalt nivel și să se mențină acolo, mai exact în topul celor mai bogați români, neoprindu-l nici măcar pandemia în ceea ce își propune!