De la vârste fragede ne sunt introduse diferite valori, unele mai folositoare decât altele. Printre acestea totuși se pot regăsi și anumite stereotipuri care pot rămâne înrădăcinate până la maturitate. Unele dintre cele mai comune dintre acestea se referă la diferențele de gen.

Încă din copilărie garderoba fetelor este formata în haine în culori precum roz sau roșu, în timp ce băieților li se spune că albastrul este culoarea care le aparține. Fetele se joacau cu păpuși sau alte jucării care pot reprezenta meserii “de femei”, iar băieților li se  cumpărau mașini sau soldăței. Acest fenomen a dus la nașterea a  ceea ce azi numim stereotip de gen.

Mai pe scurt, un stereotip de gen se referă la credințe și opinii despre calitățile care se presupun că aparțin sferei masculine și ale celor feminine. Acest tip de stereotipuri fac parte dintr-un system mai larg de credințe despre gen care influențează modul în cale cele două sexe sunt văzute.

Crescând cu aceste stereotipuri, o persoană se poate confrunta cu situații precum:”bărbații nu plâng”sau”femeile sunt prea sensibile”. În realitate, aceste caracteristici emoționale ale unui individ sunt dictate de persoanlitatea și starea sa la nivel psihic, nici decum de sexul sau. Această stigmă a fost încurajată de ideea că bărbatul, cel care a luptat în război, cel care se presupune că este”capul familiei”, nu are voie să prezinte urme ale sensibilității.

La fel cum pe vremuri femeile care purtau pantaloni erau private într-o manieră negativă, același tratament îl primesc și bărbații care se machiază sau recurg la aceleași tratamente de înfrumusețare că femeile. Dacă între timp moda pantalonilor la femei a fost acceptată, în continuare bărbaților care aleg să se machieze li se pun tot felul de etichete sau, mai rău, sunt hartuiți sau agresati fară motiv. Nu puține au fost cazurile în care bărbațicare ieșeau machiați sau purtând haine mai feminine, au fost bătuți și hartuiți.

Tot istoria “ne-a învățat” că locul femeilor este la bucătărie și că ea este singura care trebuie să se ocupe de treburile casnice. Astăzi, bărbații și femeile au început să își împartă responsabilitățile în casă, iar datul cu aspiratorul sau spălatul vaselor nu mai reprezintă de mult o activitate pur feminina.

 

Ce se întâmplă astăzi?

Acum, odată cu toată  deschiderea către tolerantă și acceptarea celor din jur, aceste stereotipuri încep să fie demontate. Tot mai multe femei ocupă acum posturi în domenii cândva asociate bărbaților și invers. Tot mai mulți bărbați devin make-up artiști, la fel cum tot mai multe femei sunt acum șoferi de taxi, spre exemplu. Cu toate acestea însă, femeile sunt încă plătite inegal fata de  bărbați.

Pe rețelele de socializare este încurajată această spargere a barierei, iar oamenii încep să se exprime prin vestimentație și machiaj indiferent că sunt bărbați sau femei. Filme, videolipuri muzicale, pictoriale în reviste faimoase, toate nu doar că susțin, dar și încurajează libertatea pe care fiecare persoană ar trebui să o aibă în ceea ce privește vestimentația și modul în care alege să își trăiască viață.