Foarte puține persoane se pot lăuda că petrec puțin timp online și, până și acelea au măcar un cont de Facebook. Deci, oricât am ne-am împotrivi, suntem  expuși „realității” pe care rețele sociale ne-o oferă. Dar ce se întâmplă când internetul preia puterea și ne aruncă într-o cursa continuă,  unde linia de finish este atingerea perfecțiunii?

Instagram, Facebook sau Tik Tok sunt doar trei dintre cele mai puternice rețele de socializare existente. Spre exemplu, până în luna martie a acestui an, în România, peste cinci milioane de oameni au devenit utilizatori ai unui cont de Instagram. Conform unui sondaj publicat de Statista 34.7 % din utilizatori se încadrează în categoria de vârstă 18 – 24 de ani, 18.5 % dintre aceștia sunt femei și 17 % sunt bărbați. La un simplu calcul, aflăm că femeile sunt cele care folosesc cel mai mult această aplicație.

Mii de postări pe zi. Sute de fotografii cu corpuri perfecte, cu fețe fără defect și oameni cu o viață socială mereu activă și realizări pe toate planurile. Acesta ar fi rezumatul platformelor sociale.

Dacă până acum, televiziunea sau presa erau cele care stabileau ce și cum se poartă, odată cu explozia Facebook-ului și a Instagram-ului, trendurile au început se schimbe cu o viteză amețitoare. Cel mai grav este că, tendințele nu se limitează doar la vestimentație, ci și la standardele de frumusețe în care oamenii ar trebui să se încadreze, pentru a putea fi acceptați în societate.

Puterea internetului

Pentru un adolescent, existența acestor tipare reprezintă un factor al scăderii increderii de sine. Desigur, femeie sau bărbat, indiferent de vârstă, fiecare persoană este afectată, într-o oarecare măsură, de această perfecțiune toxică promovată pe (și de) rețelele sociale. Zilnic, femeilor li se amintește că trebuie să scape cât mai repede de celulită sau vergeturi, bărbaților că trebuie să aibă mușchi și abdomen lucrat la sală, iar adolescenților că acneea sau coșurile sunt dezgustătoare.  Astfel, se nasc complexele fizice, nevoia de a masca permanent defectele și stima de sine scăzută.  Tinerele încep să se înfometeze pentru a ajunge la un anumit număr de kilograme, iar tinerii merg la sala și trag de fiare până la epuizare. Dar, pe lângă toate acestea, presiunea  resimțita pentru a arăta perfect, duc la consecințe și mai grave. Nu puține au fost cazurile în care se ajunge la tulburări de alimentație sau dezvoltarea dismorfofobiei, adică „obsesia sau preocuparea exagerată pentru un defect fizic minor.”

De aici, nu mai este decât un pas: folosirea Photoshop-ului și se creează cercul vicios al internetului. Toată lumea are acces la Photoshop, iar dacă nu, sigur are instalată în telefon oricare altă aplicație de editat poze. Oamenii ajung să fie într-o competiție cu postările editate pe care prietenii virtuali le postează în feed. O competiție din start nedreaptă, pentru că nimic nu poate învinge artificialul imaginii prelucrate până la refuz.

Se poartă imperfecțiunile

Totuși, de cel puțin un an, a apărut cel mai sănătos trend de pe internet. Tot mai multe persoane publice încep să posteze fotografii needitate, prin care militează pentru normalizarea frumuseții naturale și acceptării propriilor defecte.  Pe Tik Tok există chiar sute de videoclipuri în care oamenii își arată în față internetului imperfecțiunile sub hashtagul #socialmediaisfake.

Iubirea de sine se învață greu, mai ales acum, când avem atâtea imagini cu care obișnuim să ne comparăm, dar va deveni oare nouă modă a online-ului?