Probabil te-ai obișnuit deja să auzi despre trotinetele electrice din București.

Din luna mai a acestui an, trotinetele electrice s-au transformat în adevărate cifre de afaceri ale unor companii internaționale precum Lime, dar și mai important, în distracție pentru foarte mulți bucureșteni.

Cu toții avem un prieten, coleg, frate sau chiar șef care a încercat până acum să se plimbe cu aceste trotinete pe străzile din București.

Partea mai puțin plăcută este că foarte puțini au conștientizat pericolul la care se expun atunci când se urcă pe un astfel de mijloc de transport.

Merită să îți risiti viata pe o trotineta electrică?

Unii ar spune că depinde de situație… din păcate, însă, adevărul este că te expui unui risc destul de mare atunci când utilizezi un astfel de vehicul.

În primul rând, infrastructura Bucureștiului nu este nici în momentul de față pregătită pentru o astfel de experiență. Astfel, din start îți scad așteptările unei plimbări relaxante.

Va trebui să te ferești de oameni, automobile, gropi și multe altele. Plimbarea ta relaxată va deveni un adevărat joc strategic.

În al doilea rând, în momentul închirierii unei astfel de jucării, nimeni nu îți asigură minimul echipament de protecție, deci, ești „pe barba ta” din punct de vedere al echipamentului și eventualelor accidentări.

 

Trotinetele electrice – un obstacol  pentru șoferi?

După cum ți-am explicat, trotuarele și pistele de biciclete ale patriei nu sunt pregătite pentru asaltul trotinetelor.

Ce înseamnă asta? Cei mai mulți posesori – sau simpli clienți ocazionali – ai acestor vehicule, obișnuiesc să meargă pe partea carosabila pentru a evita anumite obstacole sau pur și simplu pentru o eficiență a mișcării.

Mulți ajung chiar să se ia la întrecere cu conducatorii auto, expunandu-se astfel și mai mult în fața accidentelor.

Te crezi un bun conducător de trotineta? Gândește-te de două ori…

Eu te cred și îți ofer toată admirația mea, dar pe bulevardele Bucureștiului, acest lucru nu este suficient.

Datorită vitezei mare de deplasare a acestor trotinete – 25 km/h, puțin variabilă în funcție de model –, devii destul de irascibil în ochii șoferilor.

Dacă mai pui la socoteală și vizibilitatea redusă a acestora față de tine, ai rețeta ideală pentru un adevărat război…

Chiar dacă ai niste reflexe bine dezvoltate, eu nu te-aș sfatui să îți expui viața în acest fel. Numărul mare de accidente petrecute cu astfel de vehicule îți poate confirma acest lucru.

De ce exista un război tacit cu șoferii?

Plimbarea ta pe partea carosabila îi obligă pe aceștia să aibă o atenție și mai sporită atunci când conduc.

Totuși, realitatea este că trotinetele electrice îngreunează traficul. De ce? Pentru că sunt aproape insesizabile în trafic și pentru că șoferii trebuie să conducă mult mai precaut pentru a evita o coliziune cu un astfel de vechicul.

Acesta poate fi chiar și unul dintre lucrurile care generează aglomerația – despre care știm cu siguranță că nu este pe placul nimănui.


Merită trotinetele electrice o șansă în București?

Aici voi răspunde cu un mare și apăsat  DA – chiar și în ciuda lucrurilor pe care ți le-am spus mai devreme.

Pentru a face, totuși, ca o trotinetă electrică să merite, iată ce te pot sfătui:

  • Investește pentru relaxare și nu pentru deplasare… cel puțin momentan

Deși ar fi ideal ca oamenii să înceapă să folosească aceste obiecte ca pe un mijloc de transport, infrastructura momentului împiedică din păcate acest lucru.

  • Alege să circuli responsabil pe pista de biciclete

Viața ta contează, așa că fă un efort și deplasează-te pe zonele în care ești mai ferit de pericole.

  • Casca îți poate salva viața

Pune accent pe echipamentul de protecție.

Purtând echipament de protecție, vei putea evita eventualele  accidentări. Cum? Simplu, fără cască, o banală dezechilibrare poate avea urmări cumplite.

  • Respectă pietonii. Nu parca trotineta pe oriunde apuci… 

Am fost de multe ori pusă în situația de a fi nevoită să evit o astfel de trotineta, parcată total nepotrivit pe trotuar.

Parcând într-un astfel de loc, poți împinge oamenii să își pună viața în pericol mergând pe carosabil, pentru a ocoli parcarea ta nereușită.

Concluzie – Trotinetele electrice, prieten sau dușman?

Cred că am fost destul de explicită. Ideea implementării trotinetelor electrice, a fost una foarte bună. Din păcate, însă, nu ne putem ridica încă la standardele cerute de această schimbare.

La momentul actual, poți considera plimbările cu trotinetele electrice pe bulevardele Bucureștiului adevărate challenge-uri.

Nimeni nu are de câștigat în aceste condiții… nici tu, nici conducatorii auto ce sunt deja extenuați de aglomerația urbană.

Dacă ești un pasionat al trotinetelor, parcul rămâne cea mai bună și sigură variantă de plimbari – cel puțin momentan

Acestea fiind spuse, până ce se vor rezolva problemele de infrastructură, eu îți urez plimbare plăcută prin parc!