Nu mai este pentru un secret pentru nimeni că tehnologia ne schimbă viața radical. Dacă în trecut ne imaginam că ne vom bucura de mașini zburătoare, acest vis nu pare să fie tocmai departe. Recent lumea a făcut cunoștință cu prima mașină pe care o poți asambla chiar tu.

Compania italiană OS Vehicle a fost cea care a creat primul automobile care poate fi contruit într-un timp record, de doar 60 de minute. Mașina poartă numele de Tabby și conform Bussines Week, ar putea fi achiziționată de orice are puține economii puse de-o parte, prețul de începere fiind de doar 6000 de euro.

Mașina a mai fost botezată de internauți și “mașina IKEA”, pentru că asemeni unei piese de mobilier de la celebrul magazin, cumpărătorul primește toate elementele necesare construirii mașinii. Piesele sunt livrate doritorilor prin poștă, iar instrucțiunile de care aceștia au nevoie pentru asamblarea autovehiculului pot fi găsite pe site. Practic, proprietarii își pot alege prorpriul design al viitoarei mașini.

Există o platformă de baza, pusă la dispoziție de către organizație, platformă care costă 2090 de euro și pune la dispoziție patru locuri, iar pentru cea cu doua locuri, șoferul trebuie să scoată din buzunar suma de 1990 de euro.

Mașina viitorului pune la dispoziție trei variante diferite de motor. Hibrid, termic sau electric, între acestea poate alege clientul, iar prețurile pornesc de la suma de 700 de euro și ajung până la 2000 de euro.

În total costurile pentru o astfel de mașină ar ajunge la 6000 de euro, în funcție de piesele, materialele și motoarele pe care cumpărătorul le alege.

Mașina IKEA-amenințare pentru sectorul auto?

O mașină atât de ușor de construit nu doar că reprezintă o alternativă mai ieftină pentru șoferi, dar aceasta presupune și scăderea timpului alocat producției. Însă poate fi acest tip de autovehicul văzut că o amenințare pentru sectorul auto tradițional?

O lume în care șoselele sunt ocupate de mașini care pot fi asamblate în doar o ora este încă departe, la fel cum sunt și mașinile zburătoare  la care omenirea visează de atâta timp.

Pentru a putea fi introdusă în trafic, un astfel de automobile trebuie testat mai întăi la capitolul siguranță. Puținele teste la care “mașina IKEA” a fost supusă nu arată încă dacă aceasta ar putea oferi siguranță pasagerilor și nici nu poate încă arata cum se va comporta aceasta odată ajunsă în trafic. Așa că deocamdată nu poate fi vorba de o amenințare pe care mașina care pare o replică în mărime mai mare a jucăriilor de la Kinder, o poate avea asupra unei piețe dominate de mașini tradiționale.

Până atunci însă, spune-ne, ai cumpără o astfel de mașină?