Se pare că vremurile în care samsarii vindeau mașini cu kilometri dați înapoiau cam ajuns la final. Mai nou, „moda” constă în mașini cu kilometri reali, dar cu „incidente” în istoricul de service.

„Recent adusă” din Germania… doar că pe vapor și din SUA

Din ce în ce mai mulți vânzători de mașini au epuizat „resursele” europene și se îndreaptă către alte continente pentru a exploata piața de „chilipiruri”. Dacă până recent, majoritatea mașinilor de pe piața second hand din România proveneau din țări precum Germania sau Italia, acum asistăm la un val de mașini importante din SUA și Canada.

Cu toate acestea, povestea bătrânei care conduce toate mașinile nemțești le place atât de mult samsarilor, încât aceștia jură că și mașinile importate din America au fost conduse de ea…

Visul american – îndreptat cu ciocanul și retușat cu chit în România

Dacă ideea de a cumpăra o mașina rulată pe șoselele americane îți surâde, ori dacă pur și simplu vrei să vezi mile și nu kilometri în bord, sfatul meu este să te mai gândești odată.

Realitatea este că majoritatea mașinilor importate – în ultimii ani – din Statele Unite sau din Canada, provin din licitații pentru mașini distruse – declarate la ei daună totală – ori furate și recuperate de către poliție.

Odată ajunse în România, mașinile trec print-un proces de „restaurare”; mai precis, samsarii le repară la service-uri de cartier care nu înregistrează istoricul reparațiilor, iar apoi le pun la vânare ca fiind „fără de prihană”.

Astfel, cei mai mulți uită să menționeze în anunț faptul că mașina a fost „făcută praf”, dar țin să scoată în evidență faptul că aceasta are kilometri reali și chiar îndeamnă pe oricine să verifice la orice service autorizat.

Cum depistezi o astfel de mașină

În primul rând, te sfătuiesc să „verifici” dacă mașina provine de pe continentul american:

  • Are mile în loc de kilometri în bord
  • Are elementele de semnalizare portocalii – nu doar becurile
  • De cele mai multe ori, este benzină

Dacă mașina prezintă aceste semne, poți începe să îți pui întrebări cu privire la motivele pentru care a făcut o „crozieră” spre România…

Din fericire, totuși, lumea a evoluat suficient de mult încât să poți depista astfel de vicleșuguri iar online-ul îți oferă posibilități aproape nelimitate în ceea ce privește verificarea autoturismelor.

Cum verifici istoricul mașinii online înainte de a o cumpăra

Te sfătuiesc să verifici VIN-ul indiferent dacă aceasta provine din UE sau din SUA… Dacă vânzătorul este de bună credintă, îți va oferi seria chiar înainte de a vă întâlni. Dacă nu, atunci când mergi să vezi mașina, înainte de a „bate palma”, notează-ți seria din geam și fă o verificare.

Istoric Vehicul RAR – GRATUIT

Registrul Auto Român a lansat o aplicație gratuită online unde poți verifica toate datele înregistrate de RAR despre un anumit autovehicul. Tot ce trebuie să faci, este să dai click AICI, să introduci adresa de email și seria autoturismului, iar aplicația îți va afișa istoricul auto.

Doar mașinile care au intercaționat cu RAR vor afișa rezultate. Dacă mașina este importată din străinătate și nu a avut nicio inspecție RAR, nu vei găsi niciun rezultat.

CarVertical – verifică istoricul global al mașinii

Dacă aplicația RAR nu a afișat niciun rezultat, nu ai niciun motiv să te îngrijorezi. Cu siguranță mașina ta există și are un istoric înregistrat undeva în lume, iar pentru a îl accesa, tot ce trebuie să faci este să verifici VIN-ul pe CarVertical.

Odată introdusă seria mașinii, CarVertical va verifica istoricul într-o bază de date GLOBALĂ, pentru ca tu să știi exact pe unde a trecut. Mai mult, dacă verificarea „la orice service autorizat” va scoate la iveală doar rulajul real, CarVertical îți va spune în detaliu despre toate intervențiile care s-au făcut asupra mașinii – chiar și cât au durat acestea.

Dacă nu mă crezi pe cuvânt, iată cum l-a ajutat acest site pe Andy Popescu, atunci când a încercat să cumpere o mașină pentru o prietenă…

Serviciul CarVertical costă – momentan prețul pentru o singură verificare este de 69.99Lei – însă dacă iei în calcul faptul că te va feri de „țepele samsarilor”, eu zic că merită fiecare leu în parte…